Aktuelno Društvo Srbija

Srbija: Vulin na granici s migrantima, bruka za državu, nazvan rasistom i nacistom

Nakon što je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin prisustvovao u Subotici akciji usmerenoj na “suzbijanje krivičnih dela i prekršaja koje čine migranti”, a koju sprovodi operativna udarna grupa, koja je formirana 4. jula po njegovom naređenju – stigle su oštre reakcije od opozicije, ali i od različitih nevladinih udruženja, pa čak i profesora na fakultetima, objavila je nova.rs.

Kako se navodi u saopštenju MUP, operativna grupa, koju čine predstavnici Uprave kriminalističke policije, Žandarmerije, Specijalne antiterorističke jedinice, Uprave granične policije, Uprave policije, Sektora unutrašnje kontrole, Bezbednosno-informativne agencije i policijskih uprava za grad Beograd, Sombor, Subotica i Kikinda tokom trajanja akcije rasvetlili su krivična dela počinjena od strane iregularnih migranata, koja su, kako ističu, izazvala posebno uznemirenje javnosti.

U video snimku koji se širi društvenim mrežama, vidi se krajnje nehumano postupanje prema migranima. Oni kleče na kolenima, na travi, ruke su im stavljene na potiljak, a gomila naoružanih i uniformisanih lica patrolira oko njih, dok sve snimaju kamere.

Konvencija o ljudskim pravima, koja je na snazi i u Srbiji, u članu tri navodi da je zabranjeno svako mučenje pojedinaca ili grupa.

“Niko ne sme biti podvrgnut mučenju, ili nečovečnom ili ponižavajućem postupanju ili kažnjavanju”, piše u konvenciji.

Zbog ovakvog nehumanog i ponižavajućeg poteza ministra unutrašnjih poslova, koji je pritom dao prilično rasističku izjavu – “Srbija nije parking za migrante”, reagovala je i Marinika Tepić, potpredsednica stranke Slobode i pravde.

“Vulina hitno pozvati na psihijatrijski pregled! I zaustaviti ovo maltretiranje ljudi! Bruka našu državu bezobzirnošću prema ljudima koji beže od strašne muke iz svojih zemalja. Ovako osion daje zeleno svetlo raznim naci-grupama i patrolama da nesmetano ordiniraju”, napisala je ona na Tviteru.

Malo grublji komentar imao je i direktor Instituta za evropske poslove, Naim Leo Beširi, koji je Vulina nazvao rasistom i nacionalistom.

“Đubre jedno rasističko, nacionalističko i homofobično! Bljuzga, moralno dno i društveni talog! To je on! Vlasnik malecke stranke koja drži golemo ministarstvo, a sve ostalo mu je mikro”, napisao je Beširi.

Oštar komentar dao je i Ivan Videnović, vanredni profesor Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji je ovakav tretman migranata uporedio sa genocidom u Srebrenici.

“Što da gledamo “Quo vadis, Aida?” kad možemo da je izvedemo u real tajmu?”, napisao je on.

Ministar Vulin je s druge strane rekao da je Srbija organizovana i humana zemlja i da se u Srbiji poštuje zakon.

„Nijedna krijumčarska banda neće proći, a da ne bude otkrivena i razbijena, da njihovi pripadnici ne budu kažnjeni u skladu sa zakonom. U Srbiji niko ne može da nosi oružje, u Srbiji niko ne može da trguje ljudima, Srbija neće dozvoliti da njena teritorija bude mesto gde će se okupljati različiti banditi i ološ iz čitave Azije. Srbija nije parking za migrante, Srbija neće dozvoliti da se naš način života na bilo koji način ugrozi zahvaljujući kriminalcima koji trguju ljudskom mukom i ljudskom bedom. U Subotici, Somboru, Kikindi, svim onim mestima gde se krijumčari okupljaju postoji posebna pažnja naše policije, zajedno sa Bezbednosno-informativnom agencijom i možemo već sada da kažemo da su rezultati veoma dobri“, rekao je Vulin i istakao da Srbija neće dozvoliti postojanje nijedne naoružane krijumčarske bande”, rekao je Vulin.

Poređenje migranata sa genocidom Srebrenicom, na društvenim mrežema, naišlo je na oštra regiranja i kod javnosti u svijetu.

Izvor: nova.rs

Foto: https://twitter.com/boscanuck94/status/1548420815414145025

Povezane vijesti

%d bloggers like this: