27 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

Kačenje obavještenja na vratima: Službenik republičke inspekcije više puta odbio da primi obavještenje gradske inspekcije za zaštitu životne sredine?

Slučaj havarijskog zagađenja rijeke Raške, još jednom je pokazao da komunikacija i koordinacija različitih organa nije na zadovoljavajućem nivou i u skladu sa zakonom, pa postavljamo logično pitanje, saopštila je grupa građana “Za zdrav Novi Pazar” i javno postavlja pitanje “Jesu li u Novom Pazaru instuticije posvađene?”.

U prilogu je objavljen akt Odjeljenja za inspekcijeske poslove Gradske uprave Novog Pazara u kojem se, između ostalog, navodi da je Republički inspektor za zaštitu životne sredine 7. juna telefonom obavješten o zagađenju rijeke Raške, a istog dana mu je upućeno pismeno obavještenje.

“Dostava obavještenja je, preko kurira, pokušana više puta jer sluužbenik republičke inspekcije nije htio da primi obavještenje tako da je dostava izvršena kačenjem obavještenja na vratima Republičke inspekcije za zaštitu životne sredine, što je dokumentovano fotografijom sa lica mjesta”, stoji u predmetu “Izvještaj o situaciji nastaloj izlijevanjem mazuta u rijeku Rašku.

“Još jednom naglašavamo da se principijelno zalažemo da lokalni i republički organi i organizacije uspostave značajno bolju komunikaciju i koordinaciju kako bi uspješnije identifikovali, rješavali i prevenirali probleme koji im spadaju u nadležnost.Nastavljamo dalje i čekamo odgovore koje su građani tražili”, poručili su.

Predoćavaju da su nakon krivične prijave rukovodstvu “Gradske toplane” koju je podnijela novopazarska policija Osnovnom javnom tužilaštvu, zbog zagađenja rijeke Raške izlivanjem mazuta, poslali upite Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Pazaru i tražili odgovore da li tužilaštvo postupa po krivičnoj prijavi, da li je naređeno i izvršeno uzrokovanje vode r. Raške i da li je uzorak upućen na veštačenje, da li su obaviješteni drugi organi o havarijskom zagađenju, kao i zahtjev da dostave spise predmeta, kopiju krivične prijave, zapisnike o saslušanju, nalaze vještačenja…

“Tužilaštvo je veoma brzo odgovorilo da postupa po krivičnoj prijavi MUP-a RS PU Novi Pazar, da je saslušanje osumnjičenih zakazano za kraj avgusta, da je naređeno i izvršeno uzrokovanje vode iz rijeke Raške, da o havarijskom zagađenju nisu obavještavani drugi organi i organizacije, kao i da ne mogu da dostave kopije tražene dokumentacije jer je predkrivični postupak protiv osumnjičenih u toku. Zahvaljujemo se Tužilaštvu na ažurnosti i brzom odgovoru. Pratit ćemo cijeli proces do ispunjenja zahtjeva ma koliko on trajao.Nastavljamo dalje i čekamo odgovore koje su građani tražili”, zakključeno je u informacijama namjenjenh javnosti.

Na fb stranici Za zdrav Novi Pazar koja se bavi zaštitom životne sredine piše da je ostalo još 24 sata do isteka roka i podsjeća na zahtjeve da nadležne službe preduzmu sve potrebne mjere da bi spriječili sva buduća zagađenja rijeka, da Zavod za javno zdravlje Novi Pazar, kao nadležna zdravstvena ustanova, izda izvještaj o uticaju pomenute ekološke katastrofe na zdravlje ljudi, da se pokrenu odgovarajući postupci protiv lica odgovornih za dosadašnju ekološku katastrofu nastalu izlivanjem mazuta i da lica odgovorna za ekološku katastrofu budu hitno smenjena/razrešena.

U Novom Pazaru je 19. juna održan ekološki protest građana sa kojeg su upućeni gore navedeni zahtjevi.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: