20 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

Napadači na Ugljanina i Škrijelja oglašeni krivim, za Smailagića 12 mjeseci nanogice, Murtezić i Bećirović uslovno

Osnovni sud u Novom Pazaru je danas izrekao prvostepenom presudu trojici okrivljenih zbog fizičkog napada na građanskog aktivistu Irfana Ugljanina i bivšeg direktora JKP “Čistoća”, Hivza škrijelja, 1. februara 2021. godine u jednom ugostiteljskom objektu u Novom Pazaru.

Postupajući sudija Igor Kozlov je za krivično djelo nasilničko ponašanje u saizvršilaštvu optuženog Vahida Smailagića osudio na zatvorsku kaznu u trajanju od jedne godine, tako što će se kazna izvršiti u prostorjama u kojima stanuje uz primjenu mjera elektronskog nadzora.

Optuženi Riad Murtezić je osuđen uslovnom kaznom od deset, a Sead Bećirović od šest mjeseci zatvora, s tim da se one neće izvršiti ako u roku od dvije, odnosno jedne godine ne izvrše drugo krivično djelo.

Oštećeni Ugljanin i Škrijelj su, radi ostvarivanja imovinsko-odštetnog zahtjeva, upućeni na parnični postupak, a optuženi su obavezani da plate troškove sudskog postupka.

Izrečene kazne su potpuno identične prijedlogu koji je znio u optužnom aktu i na završnoj rijeći zamjenik osnovnog javnog tužioca u Novom Pazaru, Muhedin Dedeić.

Punomoćnik oštećenog, advokat Vladan Pantović je, nalazeći okolnosti pred kojim je djelo izvršeno i stepen krivice, predložio da kazne budu strožije.

Advokat odbrane, Dušan Ignjatović je u završnoj riječi osporavo pravnu kvalifikaciju predmeta optužbe i uložio prigovor na iskaz oštećenog Irfana Ugljanin u kome je on osporavao nalaz i mišljenje vještaka o njegovim povredama, te naveo da ordinirajući ljekari Nermin Badić i Jovica Ćerković, u OB Novi Pazar, nisu postupili po ljekarskoj etici.

“Ostao sam u dubokom uvjerenju da je na njih vršen uticaj. Dok su mi pružali ljekarsku pomoć bili su na vezi sa direktorom bolnice Mehom Mahmutovićem koji im je davao instrukcije kako da postupaju sa mnom” naveo je Ugljanin pred sudom.

Kako je navedeno u obrazloženju presude optuženi su na javnom mjestu, svjesni svog djela, zlostavljanjem drugog, vršenjem nasilja, izazivanjem tuče, drskim i bezobzirnim ponašanjem, značajnije ugrozili spokojstvo građana, prisutnih gostiju i osoblja navedenog lokala i teže remetili javni red i mir.

Oni su prišli separeu u kojem su sjedeli Ugljanin i Škrijelj i nakon kraće rasprave Vahid Smilagić je udario pesnicom Škrijelja, a potom i Ugljanina, nakon čega im pesnicama udarce zadaju Murtezić i Bećirović.

“Optuženi Vahid Smailagić se u jednom momentu popeo na Ugljanina, počeo da skače po njemu, nanevši mu tako lahke tjelesne povrede”, piše u presudi i dodaje da je Ugljaninu nanešeno više oguljotina i podliv u predjelu lica i glave, poglavini i vratu, kao i prelom nosnih kostiju, a oštećenom Škrijelju nagnečenja i oguljotina u poglavini.

Optuženi Snailagić i Bećirović se priznali krivičnog djela, dok se Bećirović izjasnio da djelimičnno priznaje krivično djelo.

Zbog odsustva postupajućeg sudije i zbog bolesti okrivljenih, glavni pretres u ovom postupku je odlagan tri puta.

Irfan Cale Ugljanin je napadnut u jednom augostiteljskom objektu dok je bio u društvu bivšeg direktora JKP “Čistoća” Hivza Škrijelja, o čemu je SNews pisao.
On je postao poznat široj javnosti nakon javnih istupa na društenim mrežama u kojima je čelnike Gradske uprave u Novom Pazaru optuživao za razne malverzacije i korupcionaške afere. Oformio i udruženje građana “Pazarski građanski pokret”.

Funkcioneri gradske uprave su tada negirali optužbe i u međuvremenu podnijeli privatne tužbe protiv Irfana Ugljanina.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: