Aktuelno Ekonomija Srbija

Narodna banka: Nijedna kripto valuta iz Srbije nije dobila odobrenje

Povodom navoda u medijima da je oglašena i izdata prva srbijanka virtuelna valuta, Narodna banka Srbije (NBS) obavijestila je danas javnost da nije izdala nijedno odobrenje za beli papir koji se objavljuje pri izdavanju virtuelnih valuta kao vrste digitalne imovine.

Kako se navodi, Narodnoj banci Srbije nije do danas podnijet nijedan zahtjev za davanje takvog odobrenja.

“Narodna banka Srbije ukazuje na to da je oglašavanje inicijalne ponude virtuelnih valuta i druge digitalne imovine koja se izdaje u Republici Srbiji dozvoljeno samo u skladu sa odredbama Zakona o digitalnoj imovini („Službeni glasnik RS“, br. 153/2020)”, kažu u dopisu iz NBS-a i poručuju da nijedan oblik digitalne imovine u ovom trenutku ne ispunjava uslove za to oglašavanje.

Iz NBS-a posebno skreću pažnju građanima da “ne ulažu sredstva u digitalnu imovinu koja ne ispunjava zakonom propisane uslove”, kao i da postoji značajan rizik da će pri tom ulaganju izgubiti cjelokupna uložena sredstva.

“Ističemo i da je za oglašavanje virtuelnih valuta suprotno odredbama Zakona o digitalnoj imovini propisana novčana kazna i do 5.000.000 dinara, a da će Narodna banka Srbije kao nadzorni organ preduzeti sve raspoložive mere da spriječi izdavanje i oglašavanje takvih valuta čiji je cilj da se građani dovedu u zabludu kada je reč o ulaganju njihovih novčanih sredstava”, upozorili su na kraju iz Narodne banke Srbije.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: