29 Aprila, 2024
Aktuelno Foto Globus Nauka i tehnologija Zanimljivosti

NASA objavila zadivljujuću sliku rođenja zvijezde

Kako bi obilježila godišnjicu posmatranja svemirskog teleskopa James Webb u srijedu (12. jula), NASA je objavila zadivljujuću sliku koja prikazuje rođenje zvijezde na način na koji nikada prije nije viđen.

Nova slika svemirskog teleskopa James Webb (JWST) prikazuje najbliži region za formiranje zvijezda Zemlji, kompleks oblaka Rho Ophiuchi. Iako je mali i relativno miran zvjezdani rasadnik, vizualizacija moćnog teleskopa predstavlja haotičan krupni plan regije smještene 390 svjetlosnih godina od Zemlje, objavio je Space.com.

“JWST-ova slika Rhoa Ophiuchija nam omogućava da svjedočimo vrlo kratkom periodu u životnom ciklusu zvijezda s novom jasnoćom”, rekao je Klaus Pontoppidan, naučnik projekta JWST na Naučnom institutu za svemirski teleskop u Baltimoru u Marylandu. “Naše Sunce je davno doživjelo ovakvu fazu, a sada imamo tehnologiju da vidimo početak priče o tuđoj zvijezdi.”

Prva jubilarna slika s NASA-inog svemirskog teleskopa James Webb prikazuje rođenje zvijezde kao što nikada prije nije viđeno, puna detaljnih, impresionističkih tekstura. Predmet je kompleks oblaka Rho Ophiuchi, najbliži region za formiranje zvijezda Zemlji. To je relativno mali, tihi zvjezdani rasadnik, ali to nikada ne biste saznali iz Webbovog haotičnog krupnog plana. Mlazovi koji izbijaju iz mladih zvijezda ukrštaju sliku, udarajući u okolni međuzvjezdani plin i osvjetljavajući molekularni vodonik, prikazan crvenom bojom. Neke zvijezde prikazuju izdajničke sjene okozvezdanog diska, stvaranje budućih planetarnih sistema. Foto< NASA, ESA, CSA, STScI, Klaus Pontoppidan (STScI)

Na slici je moguće vidjeti mlazove koji izbijaju iz nekih od 50-ak mladih zvijezda u zvjezdanom rasadniku koji udaraju u okolni međuzvjezdani plin i uzrokuju da molekularni vodonik svijetli crveno. To se događa dok se mlade zvijezde oslobađaju svojih natalnih čahura koje se sastoje od onog što je ostalo od plina i prašine koji su ih formirali. To čini jarke mlaznice gotovo ekvivalentnim novorođenčetu koje prvi put proteže ruke.

Nastanak protoplanetarnog diska plina i prašine iz kojeg će se planete na kraju formirati također se mogu vidjeti u obliku sjenki oko nekih mladih plavih zvijezda. Najtamnija područja na JWST slici su regije u kojima se protozvijezde još uvijek rađaju u Rho Ophiuchi.

Iako je većina zvijezda u regiji veličine slične ili manje od Sunca, jedna mnogo masivnija zvijezda od naše vreba u donjoj polovini slike. Ova masivna plava zvijezda, S1, očistila je pećinu od prašine u sjajnom žutom materijalu koji je okružuje.

Slika koja prikazuje rođenje zvijezda u potpuno novom svjetlu pokazuje da koliko god bila nevjerovatna prva godina JWST-a, početak druge godine nauke sa teleskopa sugerira da još ništa nismo vidjeli.

“U samo jednoj godini, svemirski teleskop James Webb transformirao je pogled čovječanstva na kosmos, zavirivši u oblake prašine i prvi put ugledavši svjetlost iz dalekih kutaka svemira”, rekao je administrator NASA-e Bill Nelson u izjavi.

“Svaka nova slika je novo otkriće, osnažujući naučnike širom svijeta da postavljaju i odgovaraju na pitanja o kojima nekada nisu mogli ni sanjati”, naveo je Nelson.

NASA-in svemirski teleskop James Webb proizveo je najdublju i najoštriju infracrvenu sliku dalekog svemira do danas. Poznata kao Webovo prvo duboko polje, ova slika galaktičkog jata SMACS 0723 prepuna je detalja. Hiljade galaksija – uključujući najslabije objekte ikada uočene u infracrvenom spektru – pojavile su se u Webbovom pogledu po prvi put. Foto: NASA, ESA, CSA i STScI

Svemirski teleskop James Webb je najveća svjetska opservatorija svemirske nauke. Web rješava misterije u našem solarnom sistemu, gledajući dalje od udaljenih svjetova oko drugih zvijezda, i istražujući misteriozne strukture i porijeklo našeg svemira i našeg mjesta u njemu. Webb je međunarodni program koji vodi NASA sa svojim partnerima, ESA (Evropska svemirska agencija) i Kanadska svemirska agencija.

Izvor: Space. com, NASA

Povezane vijesti

%d bloggers like this: