29 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Nauka i tehnologija Novi Pazar

Pobunili se profesori, na DUNP-u “toksična atmosfera”

Sindikat prosvjetnih radnika Državnog univerziteta u Novom Pazaru (DUNP) je saopštio da je stanje na toj visokoškočskoj ustanovi loše i da se vrši otvorena opstrukcija akreditacije nekih studijskih programa, a da se zaposleni prate, špijuniraju i diskriminišu.

Kako je navedeno u saopštenju na osam stranica posljednjih par godina, a naročito otkako je za rektorku Državnog univerziteta u Novom Pazaru izabrana prof. dr Zana Dolićanin, “stanje na Univerzitetu je dramatično loše”.

“To stanje karakteriše donošenje niza mjera koje se ne primjenjuju ni na jednom drugom državnom univerzitetu u zemlji, kao i donošenje protivzakonitih propisa i akata, čiji je cilj omogućavanje neograničene vladavine rektorke i uskog kruga ljudi, kojima je okružena, a koji se protivzakonito imenuju i postavljaju na najvažnije funkcije na Univerzitetu”, navodi se u reagiranju Granskog sindikata prosvjetnih radnika Srbijr “Nezavisnost” Držanog univerziteta u Novom Pazaru.

Kako se ocjenjuje, zbog toga i inače loša kadrovska politika na Univerzitetu, dolaskom nove rektorke, kulminira.

“Usljed ovakvog stanja, veliki broj kvalitetnih nastavnika napušta Univerzitet, jedan dio najavljuje odlazak, dok se istovremeno opstruira prijem novih nastavnika, koji su nekim departmanima preko potrebni da bi dobili akreditaciju. Vrši se, također, i otvorena opstrukcija akreditacije nekih studijskih programa. Naročito su na udaru studijski programi iz polja društveno-humanističkih nauka, kao i njihovi nastavnici i saradnici, koji su se prvi i pobunili protiv samovolje na Univerzitetu, a prema kojima se već duži vremenski period pokazuju otvoreni animozitet i neprijateljstvo”, ističe se u reagiranju.

Prema informacijama koje imamo, pored Studijskih programa Pravo, Ekonomija, Srpska književnost i jezik, trenutno ni Studijski program psihologija nema akreditaciju. Nije nam poznato da se na nekom drugom državnom univerzitetu u Republici Srbiji desilo ili da se dešava nešto slično. Stoga smatramo da je ovako nešto nedopustivo.

Rektorka je, kako se predočava, svojim odnosom prema nekim departmanima potpuno ugrozila postojanje društvenih nauka na DUNP-u, a način na koji se vodi Univezitet ugrožava njegov opstanak u cjelini.

Prema tim navodima gotovo svakodnevno je prisutno ugnjetavanje nastavnika, saradnika i administrativnih radnika, članova sindikata, koji je i formiran kao vid borbe zaposlenih na Univerzitetu.

“Članovi sindikata se na različite načine diskriminišu, uznemiravaju i kažnjavaju u šikanirajućim postupcima od strane protivpravno formiranih tijela na Univerzitetu. Traje i organizovana hajka na neke od najboljih nastavnika, saradnika i administrativnih radnika DUNP-a koji su se usudili da izraze svoje neslaganje sa načinom na koji se vodi Univerzitet, te zahtjevali zakonitost u radu njegovih organa i donosilaca odluka. Atmosfera na Univerzitetu je toksična, čemu doprinosi i činjenica da Univerzitet posjeduje više kamera, kojima se prate i špijuniraju zaposleni, nego neke zatvorske ustanove. Diskriminacija radnika se vrši na različite načine, a jedini trenutni kriterijum koji se na Univerzitetu cijeni i zaposlenima omogućava mir i napredovanje, jeste lojalnost rektorki i njenoj autoritarnoj vladavini. Univerzitet je u kolapsu i nalazi se na najnižoj tački od svog osnivanja”, stoji u saopštenju.

U sažetku saopštenja se zaključuje da zaposleni koji vode već skoro dvogodišnju borbu protiv ovakvog stanja na Univerzitetu, ovim putem obraćaju se javnosti, smatrajući da je veoma važno da ona bude upoznata sa ovim događanjima, “prije svega zbog neprocjenjivog značaja ove visokoobrazovne ustanove za Novi Pazar, region i Republiku Srbiju u cjelini, ali iznad svega – za studente, sadašnje i buduće”.

Iz DUNP-a se do objavljivanja ovog saopštenja na našem mediju nisu oglašavali.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: