29 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Globus Politika Srbija

SAD: Vulin umiješan u transnacionalni organizovani kriminal, ilegalne operacije narkotika i zloupotrebu javne funkcije

Američko Ministarstvo finansija je saopštilo de je direktor Bezbjednosno-informativne agencije (BIA) Aleksandar Vulin umiješan u transnacionalni organizovani kriminal, ilegalne operacije narkotika i zloupotrebu javne funkcije, te da je zadržao obostrano koristan odnos sa srpskim trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem koji je označen od strane SAD, pomažući da se Tešićeve ilegalne pošiljke oružja slobodno kreću preko granica Srbije.

Kako se navodi Vulinovi postupci su unaprijedili korupciju u institucijama vlasti u Srbiji.

“Ova djela uključuju korištenje njegovog ovlaštenja za ličnu korist, uključujući umiješanost u lanac trgovine drogom. Iskoristio je svoje javne pozicije da podrži Rusiju, olakšavajući ruske zlonamjerne aktivnosti koje degradiraju sigurnost i stabilnost Zapadnog Balkana i pružajući Rusiji platformu za daljnji uticaj u regionu. Vulin je direktor Bezbednosno-informativne agencije Srbije, a ranije je bio ministar odbrane i ministar unutrašnjih poslova. Ove institucije nisu mete ovih sankcija”, ističu američki državni organi.

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) označava Vulina na osnovu E.O. 14033 za odgovornost ili saučesništvo u korupciji vezanoj za zapadni Balkan, uključujući korupciju od strane, u ime ili na drugi način povezanu sa vladom na zapadnom Balkanu, ili za sadašnjeg ili bivšeg vladinog službenika, ili direktno ili indirektno uključeno u nju na bilo kom nivou vlasti na Zapadnom Balkanu, kao što je zloupotreba javne imovine, eksproprijacija privatne imovine radi lične koristi ili političkih ciljeva, ili podmićivanje.

Na udaru svi koji budu sarađivali sa Vulinom

Kao rezultat današnje akcije, sva imovina i interesi u imovini gore navedene osobe koja se nalazi u Sjedinjenim Državama ili u posjedu ili kontroli američkih osoba su blokirani i moraju se prijaviti OFAC-u. Osim toga, blokirani su i svi subjekti koji su u vlasništvu, direktno ili indirektno, pojedinačno ili u zbiru, 50 posto ili više od strane jedne ili više blokiranih osoba. Sve transakcije američkih osoba unutar (ili u tranzitu) Sjedinjenih Država koje uključuju bilo kakvu imovinu ili interese u imovini određenih ili na drugi način blokiranih osoba su zabranjene osim ako nisu odobrene općom ili posebnom licencom izdanom od strane OFAC-a ili izuzete.

Muftija Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) jMevlud Dudić e tokom prijema u junu 2021. godine, tadašnjem srbijanskom ministru policije poklonio mushaf (primjerak Kur’ana), foto: mesihat.org arhiv

Zabrane uključuju davanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od strane, ili u korist bilo koje blokirane osobe, ili primanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od bilo koje takve osobe.

Osim toga, kako se zaključuje, finansijske institucije i druga lica koja se bave određenim transakcijama ili aktivnostima sa kažnjenim licem mogu se izložiti sankcijama ili biti predmet izvršne radnje.

Predočava se da je Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) sankcionisala osobu u Srbiji na osnovu Izvršnog naloga (E.O.) 14033.

Ocjenjuje se da “imenovanje” Aleksandra Vulina naglašava odlučnost Sjedinjenih Država da pozovu na odgovornost one koji su umiješani u koruptivne poslove koji unaprjeđuju svoje političke agende i lične interese nauštrb mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Ovi koruptivni poslovi olakšavaju ruske zlonamjerne aktivnosti u Srbiji i regionu.

„Trezor neće oklevati da cilja na aktere koji zloupotrebljavaju svoje položaje za ličnu korist, istovremeno potkopavajući efektivnu i demokratsku upravu na Zapadnom Balkanu“, rekao je podsekretar Trezora za terorizam i finansijsku obavještajnu službu, Brian E. Nelson. „Današnjem akcijom Aleksander Vulin je odgovoran za svoja koruptivna i destabilizujuća dela koja su takođe omogućila ruske zlonamerne aktivnosti u regionu.

Ambasada SAD u Beogradu: Podrška građanima Srbije na putu ka reformi pravosudnog sistema, borbi protiv korupcije  i stvaranju bolje budućnosti

Američka ambasada u Beogradu navodi da je Ministarstvo finansija SAD uvelo sankcije Aleksandru Vulinu, direktoru Bezbednosno-informativne agencije, nekadašnjem ministru odbrane i unutrašnjih poslova. Ova akcija nije usmjerena ni na jednu od institucija Republike Srbije. SAD su nepokolebljive u naporima da razotkriju uključene u koruptivne i destabilizujuće aktivnosti koje podrivaju vladavinu prava na Zapadnom Balkanu i produbljuju maligni uticaj Rusije u regionu. SAD nastavljaju sa podrškom građanima Srbije na putu ka reformi pravosudnog sistema, borbi protiv korupcije  i stvaranju bolje budućnosti

Povezane vijesti

%d bloggers like this: