Aktuelno Društvo Globus

NATO izdvaja 2,4 milijarde eura za ključnu municiju za Ukrajinu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je u četvrtak objavio da je NATO potpisao okvirne ugovore za 2,4 milijarde eura (2,53 milijarde dolara) za ključnu municiju za Ukrajinu, javlja Anadolu.

Na konferenciji za novinare u Kijevu nakon sastanka s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, Stoltenberg je rekao da su milijarda od 2,4 milijarde eura “čvrste narudžbe”.

“Ovo će pomoći saveznicima da popune svoje zalihe dok nastavljaju snabdijevati Ukrajinu”, rekao je.

Stoltenberg je ponovio podršku NATO-a Ukrajini, koja je izrazila želju da se pridruži alijansi, i rekao da je budućnost Ukrajine u NATO-u“.

“Dok radimo zajedno da vas pripremimo za tu budućnost, NATO će biti uz Ukrajinu onoliko koliko je potrebno”, naglasio je on.

Stoltenberg je rekao i da se rat u Ukrajini mora završiti pobjedom Kijeva i da “mir po svaku cijenu ne bi bio nikakav mir”.

Upitan o ruskim projektilima koji su navodno pali u blizini granice Ukrajine sa članicom NATO-a Rumunijom, Stoltenberg je rekao da “nema dokaza da su to bili namjerni napadi na Rumuniju”, ali ih je osudio kao “nepromišljene” i “destabilizujuće”.

Zelenski je zahvalio Stoltenbergu na podršci, dodajući da je to posebno važno kada neki pozivaju da se prekine vojna podrška Ukrajini.

Komentarišući medijske izvještaje u kojima se tvrdi da Iran isporučuje rakete Rusiji koje se koriste za napad na teritoriju Ukrajine, Zelenski je rekao da nema dokaza o tim tvrdnjama.

Izvor: AA

Foto: NATO

Povezane vijesti

%d bloggers like this: