27 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

Nepravosnažno osuđeni zbog korupcije u Privremenom organu Grada Novog Pazara

Odlukom Vlade Srbije u Privremeni organ Grada Novog Pazara za člana je imenovan doskorašnji pomoćnik gradonačelenika Ensar Škrijelj. On je prvostepenom presudom Višeg suda u Kraljevu osuđen zbog izvršenja krivičnih djla u vezi sa javnom nabavkom.

Nepravosnažnom presudom Višeg suda u Kraljevu optuženi Ensar Škrijelj je u maju ove godine oglašen krivim za krivično djelo trgovina utjecajem (član 366 KZ) i produženog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja (iz člana 359 stav 1 u vezi člana 61 KZ) i izrečene mu je uslovna osuda kazne zatvora od jedne godine koja se neće izvršiti ako u roku od dvije godine od dana pravosnažnosti ne učini novo krivično djelo.

U istom postupku nepravosnažno su osuđeni zaposleni u lokalnoj samoupravi Muazafer Dragolovčanin, Sead Alić i Aladin Imamović i bivši direkto JP “Zavod za urbanizam” u Novom Pazaru Suad Ljajić, kao i odgovorna lica ponuđača na jednom od tendera Edis Vatić i Nenad Perić.

Ovaj sudski postupak je ožalben i čeka se odluka Apelacionog suda u Kragujevcu, pošto su tužilštvo i advokati optuženih podnijeli žalbe.

Oni su uhapšeni u novembru 2020. godine zajedno sa bivšim direktotom JKP “Gradska čistoća” u Novom Pazaru Eminom Omeroviće koji pred Posebnin tužilaštvom za suzbijenje korupcije u Kraljevu priznao krivicu i pravosnažno je osuđen na pet mjeseci zatvora, uslovno na godinu dana.

Vlada Republike Srbije na sjednici održanoj 30. oktobra 2023. donijela je odluku o raspuštanju Skupštine grada Novog Pazara i formiranju Privremenog organa. Za predsjednika tog organa imenovan je bivši gradonačelnik Nihat Biševac (SDP), i članovi Nihad Hasanović (SDP), Ensar Škrijelj (SDP) , Vladimir Marinković (SDP) i Edin Numanović (SPP)
.
Privremeni organ obavlja tekuće i neodložne poslove iz nadležnosti Skupštine grada i izvršnih organa do konstituisanja skupštine i izbora izvršnih organa nakon održanih izbora u skladu sa zakonom.

Na prvoj sjednica Privremenog organa Grada Novog Pazara na sekretara Privremenog organa izabran je Samir Lekić a za zamjenika sekretara Ahmedin Binjoš.

Privremeni organ obavlja tekuće i neodložne poslove iz nadležnosti Skupštine grada i izvršnih organa do konstituisanja skupštine i izbora izvršnih organa nakon održanih izbora u skladu sa zakonom.

Foto: Grad Novi Pazar, fb

M. H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: