20 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Globus

Nova procedura za dobivanje viza za hadž

Za ovogodišnji hadž Saudijska Arabija je odobrila dolazak milion stranih i domaćih hodočasnika, u usporedbi s 2,5 miliona prije pandemije Covid-19, piše STAV.

Nova procedura za dobivanje viza za hadž u Meku mogla bi mnoge zapadne turističke agencije dovesti u problem i spriječiti hiljade hodočasnika sa Zapada da ispune jednu od ključnih obaveza. Neki, međutim, pozdravljaju inicijativu s ciljem da se stane na kraj zloupotrebama koje već godinama prate organizaciju hadža.

Nakon dva hadža kada stranci zbog pandemije Covid-19 nisu mogli ući u zemlju, ovogodišnji hadž obavit će se od 7. do 12. jula uz potpuno novi sistem zahtjeva za vizu za vjernike iz Sjedinjenih Država, Kanade, Ujedinjenog Kraljevstva, Evrope i Australije.

Muslimani koji žive u ovim zapadnim zemljama ove su godine prošli kroz digitalnu platformu Motawif, jedinu ovlaštenu za izdavanje vize za hadž putem lutrije. Kandidati su morali ispuniti dva uslova da bi potvrdili svoju registraciju: biti vakcinisani protiv Covid-19 i mlađi od 65 godina.

U iščekivanju konačnih rezultata mnogi su bili su trahu da će propustiti ovogodišnji hadž jer enam mjesta za sve. Do sada su saudijske vlasti izdavale vize putem privatnih turističkih agencija. S Motawifom te su agencije izbačene iz organizacije hodočašća.

Saudijska inicijativa nije potpuno iznenađenje. “Ova reforma hodočašća priprema se već nekoliko godina, ali agencije nisu očekivale tako iznenadnu odluku, a pogotovo ne u zadnji čas”, objašnjava Leïla Seurat, istraživača iz Omana.

Prema saudijskom izvoru kojeg citira AFP, ovaj novi sistem dodjele viza ima za cilj borbu protiv prevara “lažnih agencija” koje otimaju novac hodočasnika.

Postoje, na primjer, neregistrirane agencije koje prodaju pakete po previsokim cijenama i dobivaju vize uz saradnju sa ovlaštenim agencijama. Što se tiče cijene, za muslimane koji žive u zapadnoj zoni dostupna su tri paketa i kreću se od 6.200 eura do 9.900 eura za boravak od oko tri sedmice.

Uklanjanjem posrednika, saudijska kraljevina također nastoji maksimizirati kolosalan prihod koji stvara vjerski turizam, kao i diverzificirati svoju ekonomiju. Prije pandemije, dva glavna muslimanska hodočašća, hadž i umra, donosila su u Saudijsku Arabiju oko 12 milijardi dolara godišnje.

“Saudijska Arabija želi preuzeti kontrolu nad ovim tržištem kako bi imala direktnu korist od razmjene s hodočasnicima. Ova reforma je dio plana Vision 2030, koji ima za cilj razviti turizam kako bi se pripremili za doba nakon nafte”, analizira Leïla Seurat.

Za ovogodišnji hadž Saudijska Arabija je odobrila dolazak milion stranih i domaćih hodočasnika, u usporedbi s 2,5 miliona prije pandemije Covid-19.

https://stav.ba/vijest/nova-pravila-za-hadzije-u-meku/10123

Povezane vijesti

%d bloggers like this: