20 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak

Novi Pazar: U haremu Melajske džamije posječena stabla, lipa više ne miriše

U haremu Melajske džamije u Novom Pazaru posječene su krošnje stabala koje su krasile ovaj prostor decenija unazad. Posječeno je i stabli lipe, u cvatu i mirisu i koje je pravilo hlad. Imam džamije, navodeći da je to bila odluka džematskog odbora, tvrdi da su jedna lipa i jedno samoizraslo drvo “doživjeli svoje detaljno uređenje”.

Vjernici i prolaznici su jutros ostali zapanjeni slikom posječenog drveća u dvorištu Melajske džamijea, a za čiju brigu i uređenje je zadužena Islamska zajednica u Srbiji (IZuS).

Ovakav i nenajavlen gest nadležnih u ovoj islamskoj zajednici naišao je na osudu građana, pogotovo na društvenim mrežama gdje je postao i predmet šale i direktnih prozivki.

“Vrhunac naše kreativnosti je da posječemo drvo ili da zabetoniramo nešto”, kosntatirao je profesor jedne srednje škole u Novom Pazaru.

– Crnovršanin: “Jedna lipa i jedno samoizraslo drvo doživjeli svoje detaljno uređenje”

Navodeći da je saopštenje Džematskog odbora Skender Kelebi, poznatije kao Melajske džamije, imam ove džamije Asmir ef. Crnovršanin je, između ostalog, objavio da, nakon jutrošnjih pisanja određenih medija o seči “dvije lipe” u haremu Melajske džamije žele “radi istine i suzbijanje neistine, fitne i laži pojasniti vjernicima sljedeće” da ta džamija je jedna od najstarijih i najuredjenijih džamija u centru Novog Pazara i kao takva ima predivno uređen harem u kojem se godinama klanjaju džuma, bajrami i teravih namaz.

On je kao razlog za sječu stabala naveo da su ona ugrožavala temelje i krovnu konstrukciju džamije, da nisu stabla posječena već “doživjela svoje detaljno uređenje”.

“Jedna lipa, (a ne dvije kako pišu mediji), koja je ispred džamije i drugo samoizraslo drvo su godinam urušavali stabilnost temelja i krovne konstrukcije džamije, a zbog kojih je džamija ovog proljeća i kišnih dana počela prokišnjavati. Po odluci džematskog Odbora jutros su jedna lipa i jedno samoizraslo drvo doživjeli svoje detaljno uređenje (a nisu posječeni kao što neki mediji preniješe i pokušaše posijati smutnju među vjernicima)”, napisao je Crnovršanin uz objavu nekoliko fotografija postojećeg stanja.

Kako je dalje naveo sve ovo je u sklopu velikog i detaljnog uređenja harema džamije sa njenim okolišem (popločavanjem, uređenjem i sadnjom najkvalitetnijih sadnica oko i ispred džamije), te “obuhaćeno projektom koji će narednih dana biti dostupan vjernicima i javnosti na projektnoj tabli ispred džamije”.

Crnovršanin, glavni imam Medžlisa Novi Pazar Islamske zajednice u Srbiji nije pojasnio da li je u ovom slučaju konsultovan i Institut za šumarstvo i da li je zatražena njihova i procjena drugih službi oko samog zdravlja posječenih stabala.

U ovom slučaju, poručuju građani koji su se javili našoj redakciji, se očekuje i da nadležne republičke, lokalne vlasti i inspekcija Ministarstva zaštite životne sredine preduzme neophodne mjere u ispitivanju svih detalja, te na osnovu preduzetih radnji podnesu odgovarajuće prijave protiv odgovornoh lica.

Bor džamija i posječeni borovi 2012. godine, foto: Samir Delić

Podsjećamo da je ovakav odnos prema drveću u haremima džamija pokazan i u slućaju Hadžu Hurem, Bor džamije, kada su u 2012. godine posječena stabla borova po kojima je džamija i bila nazvana.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: