20 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Foto Video Vremeplov Zanimljivosti

Prije 111 godina okončana posljednja posjeta sultana Rumeliji (FOTO/VIDEO)

Na današnji dan, pijre 111 godina, 26. juna 1911. godine okončana je posjeta osmanskog sultana Mehmeda 5. Rešada Rumeliji. To je bila i posljednja zvanična posjeta i boravak jednog sultana ovom regionu.

Osmanski sultan je tada posjetio Solun, Skoplje, Bitolj, Prištinu i na Kosovu, gdje je 16. juna obišao turbe sultana Murada i uz prisustvo velikog broja vjernika, uleme i osmanskih vojnika, na Kosovu polju, klanjao džumu namaz. Nakon tronedjeljne posjete vratio se u Istanbul 26. juna.

Mehmed 5. Rešad (2. novembar 1844 — 3. jul 1918) je bio 35. osmanski sultan i 114. halifa islama u periodu od 1909–1918.

Nakon mladoturske revolucije predvođene partijom “Jedinstva i naprednjaka” (İttihat ve Terakki Cemiyeti) Rešad je na prijesto došao nakon pobune i incidenta 31. marta 1909. i svrgavanja njegova brata sultana Abdul Hamida II, sa svojih 65 godina.

Prije njegovog proglašenja za sultana Osmanska imperija je po drugi put (II Meşrutiyet) postala ustavna monarhija. Njegovo proglašenje za prıjestolonasljednika je imalo za cilj održavanje volje javnosti, dok je praktičnu vlast u svojim rukama imalo nacionalno vijeće, a sultan samo simboličnu ulogu.

On je bio prvi sultan u historiji osmanske ustavne monarhije, dobio je nadimak ,, Ustavni sultan”, iako je nacionalno vijeće vladalo državom, oni su zadržali dinastiju Osmanlija i dozvolili im da imaju sultansko dostojanstvo.

Izvor: Gökhan Karataş

Foto/Video: Osmanski arhiv- (BOA, Yayın No; 87)

Povezane vijesti

%d bloggers like this: