23 Februara, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Zdravlje

NUNS: Diskriminatorski odnos direktora novopazarske bolnice prema novinarima

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) oštro osuđuje “diskriminatorski odnos v. d. direktora Opšte bolnice u Novom Pazaru Meha Mahmutovića prema nezavisnim novinarima i medijima, kojima onemogućava pristup informacijama od javnog značaja i ne poziva ih na konferencije za medije”.

Kako u saopštenju podsjećaju iz NUNS-a Mahmutović je juče održao konferenciju za medije na koju je pozvao samo dva, njemu podobna medija.

“On je po izboru za vršioca dužnosti prije dvije godine ukinuo funkciju portparola Bolnice i od tada se samo on u ime ove zdravstvene ustanove obraća javnosti, a to čini isključivo posredstvom odabranih medija, dok ostale redakcije i dopisništva ostaju uskraćeni za pravovremene informacije. Ova protivzakonita praksa v.d. direktora posebno je postala problematična nakon izbijanja epidemije korona virusa, jer su brojni novinari do važnih informacija o zdravstvenoj situaciji u Novom Pazaru dolazili veoma teško, naknadno i preko nezvaničnih izvora”, ukazuju iz ovog novinarskog udruženja.

Ocjenjuje sa da bi ovakvo ophođenje Mahmutovića prema medijima i novinarima bilo bi krajnje problematično čak i da se radi o njegovoj privatnoj klinici, a ne o državnoj zdravstvenoj ustanovi.

Podsjećaju i da član 4 Zakona o javnom informisanju i medijima kaže da je “zabranjena neposredna i posredna diskriminacija urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja”, te da se “ne smije ugrožavati slobodan protok informacija putem medija”.

“Zbog evidentnog kršenja Zakona, NUNS se javno pridružuje zahtjevu novopazarskih ljekara, koji traže smjenu Mahmutovića, smatrajući ga najodgovornijim za lošu organizaciju rada službi Opšte bolnice, što se po njima posebno negativno odrazilo tokom drugog talasa epidemije, kada je Novi Pazar postao žarište infekcije”, istakli su iz NUNS-a .

NUNS poziva resornog ministra Zlatibora Lončara da javno podsjeti sve rukovodioce zdravstvenih ustanova u zemlji da im zakon i etika nalažu da svim novinarima, bez izuzetaka, a samim tim i svim građanima, pruže istinite, vjerodostojne i pravovremene informacije.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: