Aktuelno Društvo Sandžak

BNV: Odštampani udžbenici za treći i sedmi razred na bosanskom jeziku

Bošnjačko nacionalno vijeće s radošću obavještava roditelje da je većina reformisanih udžbenika za treći i sedmi razred osnovne škole na bosanskom jeziku već odobrena od strane prosvjetnih institucija te odštampani čekaju na početak školske godine.

Kako se navodi BNV je zaključno sa junom 2020. godine ispunilo sve svoje zakonske obaveze u vezi sa reformom udžbenika za treći i sedmi razred osnovne škole koji će se koristiti u nastavi u školskoj 2020/2021. godini.

Pojašnjeno je da proces reforme udžbenika pokreće Ministarstvo prosvjete Republike Srbije, a izdavačke kuće sprovode cjelokupan proces koji podrazumijeva izradu rukopisa kao i prijevod na bosanski jezik. Uloga Bošnjačkog nacionalnog vijeća je davanje saglasnosti na udžbenike. Nakon dostave reformisanih udžbenika od strane izdavača, Bošnjačko nacionalno vijeće angažuje stručne timove koji, uz određene korekcije, daju saglasnosti na udžbenike. Vijeće nakon toga u zakonom propisanom roku dostavlja saglasnosti izdavaču. Na kraju procesa odobrenja udžbenika učestvuju izdavačke kuće, Ministarstvo prosvjete te Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja.

“Izdavačke kuće su ove godine, na inicijativu Bošnjačkog nacionalnog vijeća, započele reformisanje udžbenika ranije te je Vijeće u najkraćem mogućem roku uspješno završilo svoj dio aktivnosti u ovom procesu reformi koji je zakonom određen”, ističe se iz BNV-a i poziva Ministarstvo prosvjete da što prije odobri i ostatak reformisanih udžbenika za treći i sedmi razred osnovne škole.

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: