19 Aprila, 2024
Aktuelno Globus Turska

Turska traži da Interpol raspiše crvenu potjernicu za Muhammedom Dahlanom

Za Muhammeda Dahlana, savjetnika princa prijestolonasljednika emirata Abu Dabi Muhameda ben Zajida al-Nahjan, postoje tvrdnje da je finansirao pokušaj puča 15. jula 2016. godine, iza kojeg stoji teroristička organizacija FETO.

Republičko tužilaštvo u Ankari zatražilo je raspisivanje Interpolove crvene potjernice za Muhammedom Dahlanom, savjetnikom princa prijestolonasljednika emirata Abu Dabi Muhameda ben Zajida al-Nahjan, javlja Anadolu Agency (AA).

Dahlan je u pratnji Zajid al-Nahjana bio čest gost aktulenog srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića

Prema informacijama do kojih je došao novinar AA, izjavama zaštićenog svjedoka ustanovljeno je da su Samir Semih Saban i Yusuf Hasan, koji su pritvoreni u Istanbulu 19. aprila 2019. zbog navodnog špijuniranja u ime Ujedinjenih Arapskih Emirata, imenovani od strane Dahlana da prikupe informacije o organizacijama civilnog društva i pojedinim Palestincima u Turskoj.

Izjave anonimnog svjedoka kodnog imena “Poyraz” o tome da su Samir Semih Saban i Yusufa Hasana bili u kontaktu s Dahlanom, uvrštene su u dosije istrage koju vodi Republičko tužilaštvo u Ankari.

Poyraz je kazao kako je jedan od osumnjičenih Saban stupio u kontakt s njim, te mu je rekao da želi doći do informacija o pojedinim palestinskim i egipatskim državljanima koji borave u Turskoj.

Osumnjičeni Yusuf Hasan je u zatvoru izvršio samoubistvo, dok je Samiru Semihu Sabanu određen pritvor u okviru istrage protiv Dahlana. Republičko tužilaštvo u Ankari zatražilo je raspisivanje “crvenog biltena” za Muhammedom Dahlanom.

Za Muhammeda Dahlana, koji se nalazi na turskoj Listi traženih terorista, postoje tvrdnje da je finansirao pokušaj puča 15. jula 2016. godine, iza kojeg stoji teroristička organizacija FETO.

SNews je ranije pisao o povezanosti nekih ličnosti iz Sandžaka i regiona s Dahlanom i preko e-maila 22. februara 2020. godine pozvao Mešihat IZuS da iznese svoj stav o susretu predstavnika Mešihata IZ-e u Srbiji sa bivšim liderom palestinskog Fataha, Muhamedom Dahlanom, osobom sa crvene potjernice Republike Turske zbog sumnje u povezanost za međunarodni terorizam.

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: