Aktuelno Društvo Sandžak Video

Objavljena kasida “Posljednja stanica Štrpci” (VIDEO)

Na 28. godišnjicu od zločina u Štrpcima objavljena je video klip kaside “Posljednja stanica Štrpci”. Po tekstu novinara  Almira Mehonića kasidu izvodi Dženan Šemović.

 

 

Mehonić je, pojašnjavajući kako je nastala ova kasida, kazao da su Štrpci svojevrsna paradigma zločina koji su se dešavali u Sandžaku devedesetih godina.

“Odrastao sam uz priče o zločinu u Štrpcima. Kasnije sam učestvovao i u projektu izgradnje spomen obilježja u Prijepolju koji je posvećen ubijenim Bošnjacima. Štrpci su svojevrsna paradigma zločina koji su se dešavali u Sandžaku devedesetih godina, ali i jedan dobar primjer kako se gradi kultura sjećanja. Sandžački Bošnjaci su uspjeli da izgrade dva spomenika koja sjećaju na ovaj zločin, u Prijepolju i u Bijelom Polju. Zatim, svake godine organizuju se programi, akademije, pisale su se knjige, poezija, na stotine novinarskih tekstova, snimali se dokumentarni filmovi, performansi, orgaizovali mimohodi šutnje i smatrao sam da je potrebno da imamo i kasidu koja će nas sjećati na ovaj zločin”, kazao je Mehonić za SNews.

Almir Mehonić: “Sjećanjem na šehide voza 671 iz stanice Štrpci svjedočimo da nam ime, ipak, nisu ubili”

Ističe da su “Štrpci jedna otvorena rana sandžačkih Bošnjaka”, prije svega jer država sve ove godine nije ništa uradila da se otkrije pozadina ovog zločina.

“Ipak, raduje to da su Bošnjaci definitivno ovaj zločin otrgli od zaborava. Izvođač ove kaside Dženan Šemović i ja kao njen tekstopisac potičemo iz Bijelog Polja i Prijepolja, gradova iz kojih dolazi najviše žrtava zločina u Štrpcima. Pošto pripadamo toj mlađoj generaciji, bili smo djeca kada se ovaj zločin dogodio, smatrali smo da je naša obaveza da nastavimo tu nit sjećanja i podsjećanja na nevine žrtve iz jednog vremena kada su ljude ubijali zbog drugačijeg imena. Danas sjećanjem na šehide voza 671 iz stanice Štrpci svjedočimo da nam ime, ipak, nisu ubili”, poručio je on.

– Mali doprinos kulturi sjećanja na šehide otmice u Štrpcima

Muziku za ovu kasidu je pripremio takođe Dženan Šemović, maqam Nahawand & Kurd, a aranžman Mevlan Kurtishi. Snimanje vokala i videa, kao i montažu radio je Velsan Zulović.

U realizaciji ovog projekta učestvovali su Islamski kulturni centru Sjever iz Luksemburga i građevinska firmia”Eden Bau” iz Frankfurta.

U opisu videa na youtube podsjeća se da je otmica u Štrpcima je zločin, koji se desio 27. februara 1993. godine, kada su pripadnici srpskih jedinica pod komandom Milana Lukića oteli, a kasnije i ubili, grupu putnika iz voza 671, koji je saobraćao na relaciji Beograd–Bar.

Tijela ubijenih Bošnjaka su bačena u Drinu. Oteti putnici, 18 Bošnjaka i jedan Hrvat, većinom su bili državljani tadašnje SR Jugoslavije.

Zločin u stanici Štrpci, prema mnogim dokazima, bio je dio državnog terora i šireg plana s kojim se željelo pospješiti iseljavanje bošnjačkog naroda iz rubnih dijelova Sandžaka, posebice u pograničnom pojasu s BiH.

Ova kasida je sjećanje na taj strašan zločin i naš mali doprinos kulturi sjećanja na šehide otmice u Štrpcima.

Za video klip korišćeni su isječci iz dokumentarnog filma “Voz 671 – Slučaj Štrpci”.

POSLJEDNJA STANICA ŠTRPCI

Putuju vozovi
Al se jedan ne vraća
Onaj s’ kim su otišli
Očevi i braća

Putuju vozovi
Odlaze i dolaze
Njih je jedan odveo
U Džennetske odaje

Ref:
Snjegovi hladni viju
U Štrpcima grobna tišina
To majka pod strehom skamenjena
Čeka od nekud sina

Snjegovi hladni viju
Pod Drinom grobna tišina
To majka u suzama
Čeka iz voza sina

Lim će Drinu pitati
Kuda su otišli
Gdje su kosti smjestili
Šehidi, Šehidi..

Majčine suze
Teže su od stijena
Sina joj nema
Sina joj nema..

Povezane vijesti

%d bloggers like this: