19 Aprila, 2024
Aktuelno Crna Gora Društvo Sandžak

Reakcija na status hafiza Abdurrahmana ef. Kujevića: Kur’an i Sunnet u političke svrhe, par dana prije lokalnih izbora u Petnjici

“Bilo bi logičnije, realnije i iskrenije da je u spomenutom statusu navedeno da je riječ o ‘vanrednoj’, a ne ‘redovnoj’ sjednici tzv. Muftijstva sandžačkog u Petnjici. Da, u pitanju je vanredna sjednica koju je zakazao muftija sandžački Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Abdurrahman ef. Kujević kako bi na indirektan i podmukao način zloupotrebljavajući vjeru, Kur’an i Sunnet u političke svrhe, par dana prije lokalnih izbora u Petnjici dao podršku Stranci pravde i pomirenja u Crnoj Gori koja učestvuje na tim izborima”, navdeno je u reagiranju dostavljeno našoj redakciji nakon što je na Facebook stranici “Muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević” objavljen  status pod naslovom “Sjednica Muftijstva sandžačkog u Petnjici”

U nastavku statusa stoji:

“Dana 01. 12. 2021. godine održana je redovna sjednica Savjeta Muftijstva sandžačkog u Bošnjačkom kulturnom centru “Sandžak” u Petnjici na Bihoru. Na sjednici su bili prisutni glavni imami i predsjednici medžlisa IZ-e sa teritorije Sandžaka.

Razmatrani su važni razvojni projekti na polju dave i vakufa. Jedinstvo dina i ummeta na principima prioritet je svih prioriteta. Sandžak je domovinski prostor Bošnjaka i svih dobrih ljudi koji podjednako žele opće dobro svima. Prisutni su se dovom sjetili rahmetli Muftije Akademika Muamera ef. Zukorlića i izrazili jasnu spremnost i odlučnost za ustrajnost na putu znanja i djela dostojanstveno, slobodno i autonomno.

Informativna služba Muftijstva sandžačkog”

Postavlja se prvo pitanje: O kojem je ovdje muftijstvu riječ? Muftijstvo sandžačko u Crnoj Gori? Poznato nam je da na teritoriji Crne Gore djeluje Islamska zajednica u Crnoj Gori na čijem se čelu nalazi reis Rifat ef. Fejzić. Riječ je o Islamskoj zajednici čije je osnivanje podržao lično Mustafa ef. Cerić, bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Islamskoj zajednici koja ima izuzetno dobre odnose i saradnju sa Rijasetom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i njenim reisom dr. Husejinom ef. Kavazovićem.

Postavlja se drugo pitanje: Gdje su Medžlisi Islamske zajednice tzv. Muftijstva sandžačkog u dijelu Sandžaka koji se nalazi u Crnoj Gori? Gdje su glavni imami i predsjednici Medžlisa tog muftijstva koji predstavljaju gradove u dijelu Sandžaka koji se nalazi u Crnoj Gori? Na slikama koje su podijeljene u prilogu spomenutog statusa na spomenutoj Facebook stranici mogu se uglavnom vidjeti glavni imami, imami i vjerski službenici Mešihata Islamske zajednice u Srbiji iz dijela Sandžaka koji se nalazi u Srbiji, tačnije imami i vjerski službenici Mešihata Islamske zajednice u Srbiji iz Novog Pazara, Sjenice i Tutina.

Institucija koja se u Crnoj Gori predstavlja kao “Muftijstvo sandžačko” očigledno nije ništa drugo do servis Stranke pravde i pomirenja u Crnoj Gori uz čiju je pomoć i podršku Dritanu Abazoviću došlo do promjena u Crnoj Gori koje su se negativno odrazile na Bošnjake u cijeloj Crnoj Gori, a pogotovo na Bošnjake koji žive u dijelu Sandžaka koji se nalazi u Crnoj Gori i promjena čije se negativne posljedice po bošnjački narod u toj zemlji još uvijek osjećaju i traju.

Postavlja se treće pitanje: Zašto sjednica tzv. Muftijstva sandžačkog baš u Petnjici i zašto baš 1. decembra? Onaj koji ne prati politički život u Crnoj Gori rekao bi da je to baš redovna sjednica tzv. Muftijstva sandžačkog. Međutim, onaj koji prati politički život u Crnoj Gori dobro zna da se 5. decembra tekuće godine u Petnjici, Mojkovcu i na Cetinju održavaju lokalni izbori na kojima će učestvovati i Stranka pravde i pomirenja u Crnoj Gori. Iz tog razloga bi bilo logičnije, realnije i iskrenije da je u spomenutom statusu navedeno da je riječ o ‘vanrednoj’, a ne ‘redovnoj’ sjednici tzv. Muftijstva sandžačkog u Petnjici. Da, u pitanju je vanredna sjednica koju je zakazao muftija sandžački Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Abdurrahman ef. Kujević kako bi na indirektan i podmukao način zloupotrebljavajući vjeru, Kur’an i Sunnet u političke svrhe, par dana prije lokalnih izbora u Petnjici dao podršku Stranci pravde i pomirenja u Crnoj Gori koja učestvuje na tim izborima.

Postavlja se četvrto pitanje: Poznato nam je da Abdurrahman ef. Kujević s jedne strane stalno govori kako je institucija u kojoj on radi i djeluje dio Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, a s druge strane javno i transparentno sarađuje sa vjerskim licima iz Bosne i Hercegovine koja ne djeluju u sastavu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini tako što tim licima u Sandžqku otvara širom vrata Muftijstva sandžačkog koji djeluje u sastavu Mešihata Islamske zajednice u Srbiji. Zašto to dozvoljava njegov nadređeni, to jest predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija Mevlud ef. Dudić? Zašto to dozvoljava nadređeni Mevluda ef. Dudića, to jest reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husejin ef. Kavazović? Ovo je pitanje o kojem bi njih dvojica dobro trebali razmisliti ukoliko ih uopće interesuje budućnost tradicionalnog islama na ovim prostorima za koji se oni dvojica bar deklarativno zalažu i kako bi na taj način suzbili polarizaciju bošnjačkog naroda na ovim prostorima i kako bi se u doglednom vremenu moglo doći do minimalnog jedinstva ili do pregovora o ujedinjenju muslimanima u Sandžaku koje trenutno predstavljaju dvije Islamske zajednice, Mešihat Islamske zajednice u Srbiji i Rijaset Islamske zajednice Srbije.

“Hafiz Abdurrahman ef. Kujeviću! Allaha radi te molimo da malo razmisliš o tome da li je ispravno ovo što radiš! Valja mrijeti i polagati račun za svaki sekund svog života! Ti to bolje znaš!”, poručeno je u reagiranju neformalne grupe “Istina pravda”.

Foto: mesihat.org (arhiv)

Povezane vijesti

%d bloggers like this: