28 Aprila, 2024
Aktuelno Novi Pazar Sandžak Sport

Na 25. Ramazanskoj trci blistali novopazarski atletičari (FOTO)

Aldin Ćatović i Teodora Simović pobjednici su 25. ramazanske ulične trke u Novom Pazaru. Prvi u konkurenciji dječaka 5. i 6. razreda je bio Alen Sejdović, nova nada novopazasrke atletike kome je ovo 137. medajla.

Ćatoviću je prvi put trujmfovao na Ramazanskoj trci. U trci seniora na tri hiljade metara drugi je bio Uroš Gutić iz banjalučkog Borca, a treći Nikola Raičević iz beogradskog Partizana.

Novopazarska atletičarka Teodora Simović bila je najbolja u trci seniorki na tri hiljae metara. Ovo je njena treća pobjeda na ovom takmi;enju. Iza nje su bile Milica Tomašević iz Atletskog kluba Crvena zvezda i Aleksandra Konstadinović iz Sremske Mitrovice.

U trci rekreativaca prvi je bio Esad Hasanović, drugi Emir Koca, a treći Enes Feković.

Rifat Zilkić

Legenda jugoslvenske i novopazarke atletike, trener AK Novi Pazar Rifat Zilkić podjetio je na značaj ove trke, ističući da je mnogo muslimana u svijetu i da se Ramazanska trka održava samo u Novom Pazaru.

„Zadovoljstvo je biti prisutan ovdje, a još veće kada svoja dva učenika pobjeđuju na ovoj trci. Aldin Ćatović, predvodnik jedne nove genaracije atletičara Srbije, Evrope i malo šire, koji je već prvk Evrope za mlađe juniore, danas je dokazao svoj kvalitet i u svome gradu. Teodora, poslije mnogo trka i pobjeda treći put pobjeđuje u Novom Pazaru. Jedna prekrasna slika je otišla odavde u cijeloj Srbiji, a malo i šire“, rekao je Zilkić.

Aldin Ćatović

„Ovdje po treći put trčim, ovo je moja prva pobjeda u seniorskoj konkurenciji ovdje u Novom Pazaru. Prezadovoljan sam trkom, publikom, svojim narodom i pred svojim roditeljima koji me podržavaju. Sada se već pripremam za kros svijeta u Beogradu. Ove godine se premam za prvenstvo Evrope u banjskoj Bistrici i prvestvo svijeta u Peruu“, kazao je Ćatović, učenik novopazasrke gimnazije.

Teodora Simović

“Sretna sam kad trčim u svom gradu, to su mi najdraže pobjede… Ljudi bi trebli da shvate da je ovo grad atletike, vrhunskih rezultat, svjetskih i evropskih..Grad prosto na svim poljima, u svim kategorija ima predstanike iz atletike, mislim da je to ponos da imamo ovakve takmičere i ovakvu manifestaciju…Ovo prilokom bi svim pripadnicima islamske vjeroispovjesti poželjela sretam početak mjeseca ramazana i nadam se da će ovaj post proteći u iru, harmoniji i ljubavi. Mi smo tu da zajedno slavimo jer smo takav grad. To je jedna ljepota koja krasi moj grad, stanovnike ovog grada“, poručila je Teodora, dvostruka prvakinaj Srbije u disciplini tri i hiljadu i po metara za seniorke.

Alen Sejdović

“Ovo mi je druga pobjeda na ovoj trci, mnogo mi je značjna jer je mnogo njih je moglo da dođe da me gleda. Mnogo sam srećam. Trčap sam sa starijom konkurencijom. Imao sam drugove i njih sam pustio da se trkaju sa svoj godištem, ja sam otišao sa starijima i pobjedio sam. Spremam se za međunarodno takmičenje, dobro radimo treninge, nadam se medalji”, rekao je Alen.

Pored atletičara iz Srbije i regiona, u muškoj i ženskoj konkurenciji, priliku da se takmiče i pobjede imali su i učenici osnovnih škola od prvog do osmog razreda.

Kod osnovaca 1. i 2. razred najbolji su bili:

  1. Ali Begović, 2. Daris Sejdović i 3. Mehmed Osmanović
    a kod devojčica 1. Safija Dragolovčanin, 2. Sara Zagarević i 3. Baha Plojović.
    U trci 3.i 4. razreda najbrži su bili:
    1.Ahmed Zukorlić, 2. Mehmed Mušović i 3. Ahmed Ziljkić
    Dok su kod devojčica pobedu ostvarile:
    1.Merjem Binjoš, 2. Adna Ahmetović i 3. Elma Zeković.
  2. i 6. razred osnovci:
  3. Alen Sejdović, 2. Davud Ziljkić i 3. Bilal Hodović
    Kod osnovki pobedile su:
    1.Fatima Dupljak, 2. Medina Mekić i 3. Nerma Čebović.
    Osnovci 7. i 8. razredi:
  4. Sami Brunčević, 2. Eldar Ademović i 3. Enes Erović
    Najbrže devojčice bile su:
    1.Nevena Perivoć, 2. Aiša Tahirović i 3. Aiša Zukorlić.

Sportska manifestacija, održana u centru grada, bila je promocija mladosti i sporta, među stotina učesnika najviše je bilo dječaka i djevojčica, najvaljujući da Novi Pazar postaje centar krajice sportova.

Za najuspješnije atletičare uručene su robne i novčane nagade.

Organizatori trke bili su Atletski klub Novi Pazar, Sportski savez i Ustanova za sport, pod pokroviteljstvom Grada Novog Pazara.

Foto: SNEWS

M.H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: