19 Aprila, 2024
Društvo Globus Srbija

Od EU za medije u Srbiji 2,4 miliona evra

Evropska unija (EU) je obezbedila bespovratnu pomoć u vrednosti od 2,4 miliona evra, kako bi medijima pomogla da se izbore sa posledicama pandemije kovida 19 i nastave sa produkcijom sadržaja u periodu velikih gubitaka i izazova.

Podrška će biti obezbeđena tokom perioda od 36 meseci, a nju će realizovati Evropski fond za demokratiju (EED), koji je od 2018. aktivan na području Zapadnog Balkana i Srbije .

Oslanjajući se na do sada pruženu podršku medijima u Srbiji, ova dodatna sredstva će biti usmerena na niz medijskih aktera, uključujući mlade novinare, kao i novinare sa dužim iskustvom i medijske kuće, među kojima su i one koje koriste inovativne alate i medijski sadržaj.

Kako je saopšteno, sredstva će takođe biti dostupna malim, start-up i lokalnim medijskim inicijativama, uključujući digitalne, koje su pokrenute u Srbiji, većim, profesionalnim medijima sa sedištem u Srbiji, koji su suočeni sa specifičnim izazovima, među kojima su i oni povezani sa pandemijom kovida 19, novinarima, piscima i influenserima, blogeri i aktivistima na društvenim medijima, sa sedištem u Srbiji.

Sredstva će biti dostupna i medijskim inicijativama, poput onih u vezi sa proverom činjenica, nadzorom nad nasiljem nad medijima i novinarima, pružanjem pravne podrške novinarima i nadzorom nad medijima koji sprovode organizacije u Srbiji.

Šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrici ističe da “mediji u celom svetu proteklih godina pokušavaju da se izbore sa novim ekonomskim prilikama i tehnološkim promenama, dok istovremeno nastoje da ispune svoj osnovni zadatak, odnosno da pruže nezavisne i profesionalne informacije”.

On podseća da je “Medijska strategija, koju je Vlada Srbije usvojila početkom 2020, utvrdila niz ekonomskih, društvenih, institucionalnih, zakonodavnih i bezbednosnih izazova koje treba hitno rešiti, kako bi se podstaklo okruženje koje pogoduje slobodi informisanja”.

“Pandemija kovida 19, koja je uticala na skoro sva zanimanja, dodatna je otežala situaciju u kojoj se nalaze mediji, naročito na lokalnom nivou”, ukazao je Fabrici i istakao da je “EU reagovala brzo u pružanju pomoći Srbiji”.

Kako je podsetio, “93 miliona evra je izdvojeno da bi se pomoglo Srbiji da prevaziđe poteškoće, najpre pružanjem neposredne pomoći u vidu medicinske i zaštitne opreme, uključujući ključne zalihe medicinske opreme, a kasnije i pomoći u vidu medicinskog osoblja”.

“Sada, dok se situacija polako stabilizuje, okrenuli smo se tome da obezbedimo kratkoročnu i dugoročnu finansijsku podršku, kako bismo srpskoj privredi pomogli da se izbori sa posledicama pandemije”, objasnio je Fabrici i naglasio da je “deo ove podrške i pomoć medijima”.

“Odlučili smo da obezbedimo podršku medijima kroz program grantova u vrednosti od 2,4 miliona evra, za naredne tri godine, koji je osmišljen tako da pruži podršku medijima tokom ovog teškog perioda“, rekao je Fabrici.

Izvršni direktor EED Jirži Pomianovski navodi da EED “pruža fleksibilnu podršku medijima, u skladu sa potrebama na terenu”.

Prema njegovim rečima, “ova dodatna sredstva EU namenjena srpskim medijima biće obezbeđena u skladu sa uobičajenim, efikasnim mehanizmima EED, pri čemu se vodi računa da bespovratna pomoć, u različitom iznosu i trajanju, bude pružena medijima kojima je najpotrebnija”.

Pomianovski je ocenio da je “pluralizam medija presudan, kako bi se osiguralo da svi glasovi mogu imati jednake mogućnosti da iznesu svoje stavove”.

Kako je predočio, mediji ne bi trebalo da budu samo slobodni, oni bi trebalo da budu “brojni“, tako da građani mogu da biraju i mogu bolje da razumeju i provere informacije.

“Ovo je zaista važno, jer je nivo lažnih vesti i dezinformacija veoma visok, ne samo u Srbiji, već i u drugim zemljama”, ukazao je Pomianovski.

Član Upravnog odbora Sveta za štampu Zoran Sekulić smatra da su nezavisni novinari i mediji već u teškoj situaciji, koja se dramatično pogoršava iz godine u godinu, a sada dodatno još i pandemijskom krizom.

Prema njegovoj oceni, profesionalni novinari i mediji suočeni su danas sa najvećim izazovom u proteklih 20 godina.

Što se tiče ovog programa, najvažnije je da se podrži preživljavanje medija i da im se omogući da ostanu makar na postojećem nivou kvaliteta koji pružaju u javnom interesu, smatra Sekulić.

Kako je rekao, ova podrška dolazi u pravom trenutku, jer je budućnost zajednice nezavisnih i profesionalnih medija neizvesna.

“Ovo je zaista program u poslednjem času koji može da pruži neku pomoć”, zaključio je Sekulić.

Izvor: FoNet,

Povezane vijesti

%d bloggers like this: