28 Aprila, 2024
Aktuelno Izbori u Srbiji 2023. Novi Pazar Politika Sandžak

Od SPP-a još 14 prigovora na regularnost izbornih rezultata, čelnicima GIK-a slijede krivične prijave

Predstavnici Stranke pravde i pomirenja (SPP) predali su u utorak Gradskoj izbornoj komisiji (GIK) u Novom Pazaru 14 novih prigovora na regularnost izbornih rezultata.

Potpredsjednik te stranke Edin Numanović je nakon predaje tih prigovora na pisarnici Gradske uprave rekao da je riječ o prigovorima na rješenja o zapisnicima biračkih odbora i da su spremni da brane izbornu volju građana. Ponovio je zahtjev da se ponove izbori zbog kako je rekao velikih nepravilnsoti i što Gradska izborna komisija nije bila spremna da odgovoru svom zadatku.

“Predstavlja nam zadovoljstvo što imamo šta da branimo jer su se građani Novog Pazara odlučili da kažu ne id a, na neki način, osude vlast u Novom Pazaru koja je već šesnaest godina. Drago nam je što branimo te rezultate, iako smo zabrinuti što dovodimo sam ishod ovih izbora sa ovim nepravilnostima koje sprovodi Gradska izborna komisija. Zako je jasan, zapisnici se ne mogu ispraljajti osim na način da se samim dolaskom izbornog materijala odma formira komisija koja će ponovo da prebroji material, sačini zapisnik i izvještaj i da se na prvoj sjednici Gradske izborne komisije donese rješenje o ispravci tih zapisnika”, rekao je Numanović.

Prema njegovim riječima rješenja GIK-a na tih 14 prigovora su zakaznela, nisu bila objavljena na sajtu i razlikuju se od rješenja u drugim gradovima.

Ukazao je da postoje još četiri zapisnika sa glasanja koja su prepravljana i da ne postoje rješenja o tim prepravkama. Protiv čelnika GIK-a za sutra je najavio podnošenje kriivičnih prijava.

 “To su krupne povrede izbornog zakona i neophodno je da reagujemo na ovaj način, prije svega jer su zakasneli sa objavom i jer nisu zakonski urađena ta rješenja. Želimo da iscrpimo sve na Gradskoj izbornoj komisji, da poštujemo zakon, pravila i tražimo od Gradske izborne komisije da i oni poštuju pravila. Oni nisu ispoštovali pravila, ne znam zašto krše zakon. Iscrpjećemo sve što je moguće prigovorima Gradskoj izbornoj komisiji, mada oni sve odbijaju. Sljedeća instance, već sutra jeste sud i krivične prijave protiv čelnika Gradske izborne komisije”, rekao je on.

Potvrdio je da građani traže održavanje protesta zbog kršenja izborne volje.

 “Kada se desi krupno kršenje zakona i izborne volje pojavljuje se revolt u narodu. Mi to osjećamo, ali gletat ćemo da sve te proteste sprovedemo na bezbjedan način tako da se pokaže nezadooljstvo građana ali da se, ne daj Bože, ne desi neki incident. Vidjeli sko da je za tri protesta opozicije vlast organizirala tri kontramitinga. Pitanje je policiji kako su mogli da zakažu nakkon našeg zakazivanja, čime je došlo na ivici incidenta na posljednjem skupu. Ne bježimo do toga, treba da imamo konkretan pood, sada se bavimo pravnim pitanjima. Svakako ne isključujemo dalji vid iskazivanja nezadovoljstva građana”, poručio je zastupnik SPP-a.

Komentarišući nošenja džakova sa glasovima sa četiri biračka mjesta u private kuće predsjednika biračkih odbora Numanović je ocjenio da “objašnjenja sa dremkom izazivaju ismijavanje u narodu”.

 “To ubija legitimitet i povjerenaj naroda u Gradsku izbornu komisiju. To je samo šlag na torti na sve ove nepravilnosti koje su oni odradili, kojima smo svjedočili. Detaljno ćemo se tim baviti. Sa dokumentima može da se izađe pred sud id a civilizirano riješimo ovaj problem”, podvukao je Numanović.

On je zaključio da je iluzorno govoriti stvarnoj izbornoj volji ili formiranju većine između SPP-a, SDA Sandžaka i GPS-a sa srpskom lsitom, prije nego što se utvrde izborni rezultati jer je, kako je naglasio, u kreiranju preliminarnih rezultata sedam dana korišćeno dvadeset ispravljanih zapisnika sa biračkih mjesta bez rješenja o njihovom ispravljajnju.

M.H. Behar TV, SNEWS

Povezane vijesti

%d bloggers like this: