Aktuelno Društvo

Oglasili se Cerić i Dudić: Posjeta muslimanske uleme Kini nije bila podrška Kini

Bivši reisu-l-ulema IZ-e u Bosni i Hercegovini Mustafa Cerića i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija Mevlud Dudić oglasili se nakon što se Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini ogradila od njihovih izjava tokom posjete Kini i pokrajini naseljenj većinskim Turkejskim Ujgurima.

Cerić je u podužem tekstu reagirao preko svog fb profila ističući da je ponosan što mu se pružila prilika da bude u društvu delegacije od 27 savjesnih i odgovornih ličnosti, uključujući i muftiju sandžakog Mevluda ef. Dudića, svjetske muslimanske uleme, koja je ovih dana pohodila muslimane Ujgure u Kini kako bi se na licu mjesta upoznala sa njihovim stvarnim stanjem.

„Ako ti (Anadolija) prenese neprovjerenu izjavu tvog brata (u Kini), provjeri vijest kako se ne bi poslije kajao zbog grijeha prema bratu svom. Svima kojima je stalo da znaju zašto sam dva puta posjetio Kinu, posebice muslimane Ujgure u autonomnoj pokrajini Šingjang (gradove Urumči, Altaj i Kašgar), sa uglednom visokom ulemom muslimanskog ummeta, želim reći da je isključivi smisao i cilj tih posjeta bio da muslimani Ujguri u Kini osjete da nisu sami već da imaju braću i prijatelje, koji brinu o njim ne samo riječima već i djelima”, naveo je Cerić pitajući se “niije li veliki kibur umišljati sebi da se na Baščaršiji do Kozije ćuprije bolje zna šta treba muslimanima Ujgurima u Kini nego u Abu Dhabiju, Rijadu, Egiptu, Rabatu, Tunisu, Bahrejnu, Muritaniji, Sudanu, Indoneziji… i, naravno, u samoj Kinji, tj., autonomnoj pokrajini Šinjangu, gdje živi najviše muslimana”.

Da li su u Islamskoj zajednici čuli sâmi sebe kad su saopćavali da imaju pouzdanije informacije o stanju muslimana Ujgura u Kini nego delegacija svjetske muslimanske uleme? Da li sjedeći dušebrižnici o muslimanima Ujgurima u Islamskoj zajednici, zaista, misle da je delegacija muslimanske uleme, koja je ovih dana pohodila muslimane u Šingjangu, toliko naivna i neupućena da nije u stanju razlikovati istinite od lažnih priča o stanju muslimana Ujgura u Kini pa im je potreban savjetnik sa Baščaršije da im drži moralne lekcije dok im Milorad Dodik razbija slogu, sistematski otima Bosnu i gazi ljudski i islamski ponos, pita se Cerić i, ovim povodom odgovara sa:

“Da, tako je: slabi je jak i hrabar nad sebi-svom nejakom, ali je kukavica da stane na put agresivnom čak i kad se vatrometom slavi genocid nad njegovom glavom.

Sretan je, podvčali što država Ujedinjenih Arapskih Emirata ima snagu, hrabrost, ugled i povjerenje u svijetu da može organizirati posjete u kriznim područjima za muslimane, kao što je autonomna pokrajina Šingjang u Kini. To je dokaz za Zapad, posebno Amerika, ima puno povjerenje u mirovnu, posredničku i partnersku misiju Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Prema ovoj objavi na fb profilu Cerića u kriznim situacijama, kao što je to situacija sa muslimanima u Šingjangu u Kini, mora biti neko ko će otvarati puteve dijaloga, dijaloga kojeg zlonamjerni i neupućeni ne razumiju ili se prave da ne razumiju pa imaju potrebu da se od tih rizičnih mirovnih i posredničkih napora ograđuju zato što nemaju ni hrabrosti ni mudrosti da se suoče sa realnim stanjem današnjice.

“Ako iko, onda mi u Bosni imamo pravo i dužnost da aktivno sudjelujemo u posrednim mirovnim poduhvatima u svijetu, naročito tamo gdje se muslimani osjećaju ugroženim. Mi imamo iskustvo od 1425 dana opsade grada Sarajeva pa vrlo dobro znademo koliko nam je bila važna svaka posjeta u zatvorenom gradu. Ti posjetioci nisu obilazili sva mjesta stradanja, ali su nam bili ohrabrenje da ustrajemo u našoj borbi za mir. To isto sam osjetio kod Ukrajinaca prilikom moje posjet u aprilu, u vrijeme Ramazana, prošle godine. Posjeta visoke delegacije muslimanske uleme Kini nije bila podrška Kini već želja da se ispitaju mogućnosti pomoći i korisne suradnje sa muslimanima u Kini”, poručuje.

Kritikuje reagiranje IZ-e u BiH, nazivajući je tragičnom i brzopletom njegovu “navodnu izjavu u Kini”, bez provjere sa njim da li sam to uopće izjavio iako je, tvrdi, bio dostupan.

“Takav odnos prema bilo kome od strane Islamske zajednice nije ni ljudski ni islamski. Zato ću, po povratku iz Kine u Bosnu, argumentirano tražiti od mog nasljednika reisu-l-uleme Husejna ef. Kavazovića da povuče tu javnu abjuraciju od moje navodne izjave u Kini. Uostalom, zašto Islamska zajednica ima uopće potrebu da se oglašava o mojim izjavama makar bile i pogrešne, a posebno ako to nisu, ukoliko tvrdi da ništa i nikoga ne predstavljam u svijetu? Znači li to da Islamska zajednica treba da se javno oglašava, odnosno ograđuje, od javnih nastupa svakog njenog člana, posebno o diskutabilnim javnim stavovima ličnosti i dužnosnika u samoj Islamskoj zajednici? Nisu li ovdje stvari okrenute naopako u smislu duplih aršina ili duplog morala što nije na čast i ugled Islamske zajednice, čija misija je širenje i čuvanje moralnog integriteta svih njenih članova – bivših, sadašnjih i budućih”, pita i konstatira bivši reis emeritus..

O ovoj trodnevnoj posjeti Kini najavio je da je objavit svoj dnevnik poput onog kojeg je objavio 2010. godine o svojoj prvoj desetodnevnoj posjeti, koji je objavljen u islamskim informativnim novinama „Preporod.“.

“Jer ovom posjetom Kini visoke svjetske ulemanske delegacije postignuti su mnogi sporazumi i dogovori, od kojih izdvajam dogovor o edukativnom programu i razmjeni studenata radi boljeg upoznavanja sa izazovima, koje imaju kako muslimani u Kini tako i kineska vlada. Dogovoren je, također, nastavak međusobnih posjeta radi nadgledanja provedbe postignutih sporazuma. Sretan sam što mi je ponuđeno da budem dio ovoga značajnog plana i programa pomoći muslimanima Ujgurima u Kini. Tako, neka Allah pomogne muslimanima u Kini i svim ljudima dobre volje u svijetu”, zaključio je Cerić.

Zadovoljstvo zbog posjete, kao medresant čitao u knjigama da nauku treba tražiti makar i u Kini

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija Mevlud ef. Dudić je preko sajata Mešihata saopštio da je okončao zvaničnu posjetu kineskoj pokrajini Sinđijang – gradovima Urumči, Altaj i Kašgar, u kojoj je boravio od 7. do 11. januara ove godine u sklopu delegacije sastavljene od 30 uglednih islamskih autoriteta iz 15 država, a koja je organizirana pod pokroviteljstvom Unije svjetskih muslimanskih zajednica sa sjedištem u Abu Dabiju, kao rezultat saradnje Ujedinjenih Arapskih Emirata i Narodne Republike Kine.

Naveo je da je svrha te posjete bila je upoznavanje sa stanjem i položajem muslimana u pokrajini Sinđijang, te da se ispitaju mogućnosti saradnje i pomoći pripadnicima islama u ovoj velikoj zemlji.

Izdvaja da su u toku posjete dogovorene i konkretne aktivnosti na tom planu: obezbjeđivanje edukativnih programa i literature, razmjena studenata, slanje imama za vrijeme mjeseca Ramazana i tokom raspusta, nastavak ovakvih i sličnih posjeta, kao i druge aktivnosti.

“U svom obraćanju govorio sam o položaju Islamske zajednice i muslimana u Srbiji, o saradnji dviju zemalja, te da muslimane uvijek pozivam na dostojanstvo, mir, činjenje dobra, međusobno poštovanje, suživot i toleranciju, našta nas islam i obavezuje. Također sam istakao da sam nekada kao učenik Medrese čitao u knjigama da je traženje nauke obaveza muslimana, pa makar to bilo i u dalekoj Kini. Zato mi je bilo zadovoljstvo što mi se pružila prilika da budem dio ove velike delegacije, te da upoznam ovu drevnu civilizaciju”, izjavio je Dudić.

Izrazio je zadovoljstvo, kako se redočava, gostoprimstvom domaćina i zahvalnost Ujedinjenim Arapskim Emiratima koji su, dodao je, organizirali, podržali i posredstvom Unije svjetskih muslimanskih zajednica realizirali ovu posjetu, koju je predvodio predsjednik Unije dr. Ali Rašid Al-Nuaimi.

Izjave Cerića i Dudića, na osnovu kineskih medija naišle su na reagiranja i osude u Bosni i Hercegovini, Sandžaku, posebno Republici Turskoj.

Foto: Mešihat Islamske zajednice u Srbiji

Povezane vijesti

%d bloggers like this: