20 Aprila, 2024
Aktuelno Art Kultura Novi Pazar

Otvorena izložba skulptura vajara Samira Fejzovića

U Galeriji Multimedijalnog centra u Novom Pazaru sinoć je otvorena izložba skulptura od drveta i kamena novopazarskog vajara Samira Fejzovića.

Ljubitelji ove umjetnosti će imati priliku da vide djela od klesanog kamena i tesanog drveta u okviru izložbe nazvane “Komuna 2”, za koju autor ističe da se “poistovjećuju sa životom”.

U slijedećih petnaest dana poštovaocima primjenjene umjetnosti će na raspolaganju biti portreti koji pokazuju suživot čovjeka i priprode, kao i čoveka i životinja, te, kako je Fejzović ocjenio na otvaranju izložbe, najbolje predstavljaju balans njihovog zajedničkog bitisanja.

Fejzović, koji je profesor na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru, upoznao je prisutne da iza izrade ovih nesvakidašnjih portreta stoji ozbiljan četvorogodišnji rad.

Od 2008. ovaj umjetnik iz Sandžaka aktivan je na kulturnoj sceni Novog Pazara sa nekoliko samostalnih i većim brojem grupnih izložbi.

Jedan je od osnivača “Vizionarsko društvo”, Udruženja likovnih umjetnika u Sarajevu, član Udruženja likovnih umjetnika Norveške i Sandžačkog udruženja likovnih umjetnika.

Fejzović je diplomirao je vajarstvo na Akademiji likovnih umetnosti u Rigi (Latvija), a magistrirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, odsjek vajarstvo.

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: