Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo

Otvorena obnovljena Arnaudija džamija

U Banjoj Luci je danas svečano otvorana obnovljene Arnaudije džamija. Arnaudija, “biser grada na Vrbasu”, porušena je na današnji dan, 7. maja 1993. godine.

Svečanoj ceremoniji otvaranja Arnaudije nakon 31 godinu od rušenja, prisustvovat će veliki broj zvanica iz Bosne i Hercegovine i Turske.

Prisutnim se obratio poglavar Islamske zajednice u BiH reisul-ulema Husein-ef. Kavazović, banjalučki muftija Ismail ef. Smajlović, direktor Vakufske direkcije Senaid Zajimović, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić, predsjednik Uprave za vjerske poslove Turske Ali Erbaš, direktor Generalne vakufske direkcije Republike Turske Sinan Aksu, te ministar za kulturu i turizam Republike Turske Mehmet Nuri Ersoy.

Na svečanost su prisustvovali i članovi delegacije iz Republike Srpse, predsjednik Republike srpske Milorad Dodik, članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković, potpredsjednika entiteta RS ĆamilDurakovića, kao i gradonačelnika Banje Luke Draška Stanivukovića, te predstavnici Vlade Federacije BiH.

Prisutnima se obratio glavni banjalučki imam hafiz Muamer-ef. Okanović, dok je dovu na kraju programa proučio zamjenik reisul-uleme Enes Ljevaković.

U vjerskom dijelu programa nastupili wu učači Kur’ana iz BiH, izvedeno je i nekoliko ilahija. Nakon vjerskog programa i obraćanja presijecanja vrpce u Arnaudiji će biti klanjan podne-namaz.

Arnaudija će biti otvorena na Dan džamija u Bosni i Hercegovini koji se obilježava danas, 7. maja, u znak sjećanja na dan kada je u Banjoj Luci 1993. godine minirana Ferhadija džamija.

Tokom agresije na BiH porušeno više od 800 džamija, skoro sve su obnovljene. Na području Banja Luke srušeno je 16 džamija i sve su, zaključno s Arnaudijom, obnovljene.

Otvaranjem Arnaudije završit će i ovogodišnja manifestacija 12.”Dani vakufa 2024″ koja je počela 19.aprila, a koju organizira Vakufska direkcija.

Otvaranje Arnaudija džamije je i centralni događaj manifestacije “Dani džemata i džamija” koju Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH organizuje 8. put, a koja će trajati do 12. jula. Manifestacija se organizuje kako bi podsjetili na Dan džamija, a time i rušenje Ferhadija džamije u Banjaluci, koja je zajedno s Arnaudijom i drugim džamijama porušena u noći između 6. i 7. maja 1993. godine.

Ferhadija, a sada i Arnaudija, za Banja Luku predstavljaju simbol zajedništva. Obnovom džamija budi se i ponovna nada za život i suživot, jer džamije nisu samo prostor za obavljanje molitve nego su i simbol stoljetne egzistencije Bošnjaka na određenom prostoru, piše Preporod.

Foto: Nadir Dacić

Ideja o obnovi Arnaudije iznesena je 2015. godine, krajem 2016. godine potpisan je Protokol o ponovnoj izgradnji ove banjalučke ljepotice s Generalnom direkcijom vakufa pri Ministarstvu kulture i turizma Turrske, dok je naredne, 2017. godine, svečano položen kamen temeljac za izgradnju. Džamija je rekonstruirana u autentičnom stilu. Korištene su tehnike koje su korištene u ono vrijeme u 16. stoljeću. Nastojalo se, koliko je bilo moguće, raditi istim tehnikama i vratiti Arnaudiji njen prvobitni izgled.

Foto: Muamer Tinjak, fb

Arnaudija je izgrađena krajem 16. stoljeća, 1594/1595. godine. Izgradio ju je Hasan defterdar, ministar finansija Fehat-paše Sokolovića, potpisnik vakufname Ferhat-paše Sokolovića i njegov savremenik.

Obnovljena je u autentičnom stilu i otvorena za vjernike i posjetioce.

Foto: Nadir Dacić, Besim Mujnović, Muamer Tinjak

Izvor: AA, A.N./Preporod.info, SNEWS

Povezane vijesti

%d bloggers like this: