Aktuelno Novi Pazar Politika Sandžak

Zećirović: Postoji tenedencija za promjenu političke scene u Novom Pazaru i Sandžaku

Predsjednik Građanskog pokreta Sandžaka (GPS) Edin Zećirović ocjenio je da političla scena Novog Pazara i Sandžaka ima veliku želju i tendenciju da se promijeni i da će se to u budućnosti i desiti.

“Ministar se ne bavi partijama koje su odnijele po nekoliko desetina hiljada glasova jer, zna on vještine kojima će se sa njima dogovoriti i nagoditi, on kontroliše taj prostor, misli vjerovatno da sa njima nema nikakvih problema, ali neki koji mu smetaju jeste nekakav pokret GPS”, rekao Zećirović je komentarišući obraćanje Rasima Ljajića na nedavnom održanom 7. kongresu Sandžačke demokratske partije (SDP).

On je u obraćanju medijima rekao da “u SDP-u nema nikakvih suštinskih promjena zato što građani vrlo dobro znaju da će neformalni ministar za obrazovanje ostati Mirso na Hadžetu”.

“Građani i dalje znaju da će svaki onaj koji želi doći do nekakvog zaposlenja ili da završi neku stvar po nekom ubrzanom postupku morati da ponese toliko i toliko love u tu i tu kafanu. Građani vrlo dobro znaju da oni koji prave veće objekte i zgrade u Novom Pazaru moraju kupovat željezo kod povlašćenog uvoznika, inače Ljajićevog cimera i poslovnog partnera koji iza kulisa i u sjeni uspostavlja neki imperijalni status sebi i Ljajiću u ovom gradu i društvu. Apsolutno se ništa nije promjenilo niti će se promjenit”, kazao je on, dodavši da su se samo promjenile “ikebane-prvi istureni igrači”.

Predočio je da je 701 milion dinara (oko 6 miliona eura) planirano da se u toku 2024. godine slije u Budžet grada od taksi za uređenje gradskog građevinsko zemljište, a da se SDP vlast bavi rješavanjem jednog kanalizacionog otvora u naselju Lug i farbanjem ivičnjaka.

“Da li su ove cifre recipročne onome što ova vlast radi u našem gradu i našem Sandžaku? Naravno da nisu. Zbog toga se dešava promocija nekih novih snaga, a mi postavljamo pitanje čovjeku koga su ponovo promovisali u gradonačelnika, Nihatu Biševcu, da li još uvijek stoji iza onih ljudi koji su pravosnažno osuđeni u prethodnim procesima i šta će SDP uraditi po tom pitanju”, kazao je predsjednik GPS-a i odbornik u lokalnom parlamentu Novog Pazara.

– Apel intelektualnoj eliti

Zećirović je pozvao intelektualnu elitu kod Bošnjaka kako bi u regionu okupili jače političke snage i oko ključnih i vitalnih ciljeva postigli svebošnjačko jedinstvo.

Za učešće dvojice Bošnjaka u novoformiranoj vladi je rekao da će legitiisati neke procese koje je Aleksandar Vučić naumio da uradi u narednom periodu, a ovi akteri nemaju kapaciteta da se suprostave takvim projektima.

“Bošnjačke ministre” je upitao da li ima ljudskog morala i politička odgovornosti kada je pitane osporavanja genocida u Srebrenici od strane Vlade Srbije.

“Na žalost, vidite da je jedan od prioriteta prethodne vlade u tehničkom mandatu, bilo osporavanje osude o genocidu u Srebrenici. Vi imate vladu koja posljednjih dana najveći broj svojih resursa i naga usmjerava da negira genocid u Srebrenici koji su međunarodni sudovi presudili da je genocid i vi učestvujete u legitmisanju takve politike i vlade. Šta na drugoj stani nudite kao neku šarenu lažu svojim građanima, kao nekakav prosperitet? Najavljuju ponovo prugu od Raške do Novog Pazara. Daj, prvo nam otvorite onaj isti autoput za koji ste prošli puta lagali građane, sa istim tim akterima”, poručio je Zećirović.

On je pozvao građane da ne nasijedaju na, kako je ukazao, jeftine trikove populsita ali i apelavoa na intelektualne elite “da krenu u raskrinkavanje političkih šarlatana koji žele da izgube još desetine generacija i godina života”.

M.H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: