25 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo Globus Srbija

Ove godine bez odlaska na hadž i umru

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je od nadležnog Ministarstva hadža Kraljevine Saudijske Arabije obaviještena o odluci da se hadž ove godine zbog pandemije koronavirusa organizuje samo sa manjim brojem predstavnika različitih nacionalnosti koji se već nalazi na teritoriji Saudijske Arabije. Shodno tome i Ured za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini ove godine neće organizovati obavljanje obreda hadža iz Bosne i Hercegovine. Odlazak na hadž se neće organizovati ni iz domovinskih zemalja, niti iz bošnjačke dijaspore.

 

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je predočila javnosti da ima puno razumijevanje za odluku nadležnih vlasti Saudijske Arabije i izražava svoju podršku nastojanjima da se hadž organizuje makar uz simbolično prisustvo hadžija iz čitavog svijeta.

“Islamsko učenje počiva na principu svetosti i zaštite ljudskog života. Ured za hadž i umru se takom svih ovih godina uvjerio u to da je briga za zdravlje i sigurnost hadžija konstantna politika Kraljevine Saudijske Arabije.Kada se, voljom Božijom, steknu uslovi za organizirano obavljanje obreda hadža i umre, Ured za hadž i umru će o tome blagovremeno obavijestiti vjernike”, saopštio je Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

– Vjera islam na prvom mjestu ima zaštitu ljudskog života

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji je takođe danas saopštio da je obaviješten od nadležnog Ministarstva hadža Kraljevine Saudijske Arabije o odluci da se hadž ove godine zbog pandemije korona virusa organizira samo sa manjim brojem predstavnika različitih nacionalnosti koji se već nalaze na teritoriji Saudijske Arabije.

“U skladu sa pomenutim, Ured za hadž i umru Mešihata ove godine neće organizirati obavljanje hadža.Mešihat ima puno razumijevanje za odluku nadležnih vlasti Saudijske Arabije i izražava svoju podršku nastojanjima da se hadž organizira makar uz simbolično prisustvo hadžija iz čitavog svijeta”, saopštila je ta islamska zajednica dodajući da vjera islam na prvom mjestu ima zaštitu ljudskog života, tako da je prioritet briga za zdravlje i sigurnost vjernika.

Foto: Haramain, fb

Povezane vijesti

%d bloggers like this: