Aktuelno Društvo Novi Pazar

ISG: Alarmantno, Gradska uprava Novog Pazara prodaje gradsko zemljište i zadužuje se

Prema podacima iz Gradske uprave Novog Pazara, u posljednjih devet godina, od 2014. do 2022. godine, prodato je čak 23.723 kvadratnih metara gradskog zemljišta.

“Ovaj alarmantan podatak ukazuje na to da se svake godine prodaje veliki dio gradskog zemljišta. Uzimajući u obzir kontinuirano podizanje kredita i plaćanje ogromnih kamata iz godine u godinu, prodaja gradskog zemljišta izaziva dodatnu zabrinutost za budućnost našeg grada”, ocjenila je Inicijativa slobodnih građana (ISG) uz odgovor na zahtjev za pristup informacijama od javnog značaja dostavljen iz Gradske uprave Novog Pazara.

Dodaju da izražavaju duboku zabrinutost zbog ovog trenda i žele podići svijest javnosti o važnosti ovog problema.

-Koliko Novi Pazar plaća za kamate?

“I dok prodaju naše zemljište, zemljište naše djece, konstantno se zadužuju sa ogromnim kamatama, pa je tako lokalna samouprava 2015. godine podigla kredit od oko 2,5 miliona eura, samo na taj kredit je plaćena kamata preko 400 000 eura, dok je iste te godine Novi Pazar morao da vrati čak 1,2 miliona eura samo kamate. Ove godine dug prema najavama prelazi 4,8 miliona eura”, navode iz ISG-a i najavljuju da će sljedeće pitanje lokalnoj smoupravi biti “koliko svake godine plaćamo kamate na ove raznorazne dugove”.

Ističu da je gradsko zemljište zajedničko dobro, “koje bi trebalo koristiti u najboljem interesu građana i razvoja našeg grada” i apeluju na medije da istraže ovu situaciju, pruže transparentnost u vezi sa prodajom gradskog zemljišta i pomognu u informisanju javnosti o ovoj važnoj temi.

“Vaša podrška i angažovanje u ovom pitanju biće od velikog značaja za našu zajednicu. Molimo vas da pružite relevantne informacije i pokrenete raspravu koja će doprinjeti boljem razumjevanju i zaštiti interesa građana Novog Pazara. Unaprijed zahvaljujemo na vašem vremenu i pažnji. Očekujemo da ćete ovo pitanje tretirati sa odgovarajućom ozbiljnošću i odgovoriti našem pozivu za djelovanje”, navodi se u dopisu redakciji SNEWS-a.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: