Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo Vremeplov

Pamtimo zločin u Sušici, jedan od najzloglasnijih logora pod kontrolom bosanskih Srba

Na današnji dan 1992. godine, pripadnici policije bosanskih Srba izveli su iz logora Sušica posljednjih 140 zatočenika. U toj grupi bila su i dva sina Habibe Hadžić o čijoj se sudbini ništa nije znalo do njenog dolaska u Hag i svjedočenja pred MKSJ-om 2003. godine.

Video koji slijedi prikazuje jedan od najupečatljivijih događaja iz sudnica MKSJ-a. Tada je optuženi bivši komandant logora Sušica Dragan Nikolić, odgovarajući na pitanje Habibe Hadžić, razotkrio šta se dogodilo njenim sinovima.

 

Koncentracioni logor Sušica u razdoblju od maja pa sve do kraja septembra 1992. godine bio je logor za zatvaranje, mučenje,silovanje i ubijanje bošnjačkog stanovništva sa područja općine Vlasenica ali i ostalih podrinjskih općina.

Kroz ovaj logor je prošlo i bilo zatvoreno preko 8.000 osoba, muškaraca, žena, djece i staraca koji su držani u krajnje nehumanim uslovima. Logoraši su svakodnevno bili izloženi torturi različitog tipa: fizičkom mučenju, psihičkom maltretiranju, raznim oblicima seksualnog zlostavljanja, silovanju i na kraju ubijani.

Prema podacima MKCK u ovom logoru je ubijeno 1.617 logoraša. Međutim, taj broj je mnogo veći s obzirom na provjerene činjenice koje govore o tome kako je veliki broj logoraša organizovano izvođen iz logora i prebacivan na lokalitet Han Ploče jedan kilometar udaljenom od Vlasenice, koji se nalazi na južnom putu prema Han-Pijesku. Na tom mjestu je u tzv. “jarugu” u masovnim egzekucijama ubijeno i bačeno preko 1.000 logoraša, o čemu svjedoči nekoliko do sada otkrivenih manjh grobnica i više masovnih grobnica (Ogradice, Debelo Brdo, Jelovačka česma, Tugovo…).

Za zločine počinjene u logoru Sušica pred Haškim tribunalom i Sudom Bosne i Hercegovine pravosnažno su osuđeni: Dragan Nikolić na 20 godina, Predrag Bastah na 22 godine i Goran Višković na 18 godina zatvora.

Dragan Nikolić zvani Jenki, komandant nekadašnjeg logora Sušica, umro je 2018. godine.

Priznajući krivicu Nikolić se složio sa navodima optužnice po kojoj su u aprilu 1992. godine pripadnici JNA, odnosno Novosadskog korpusa, paravojne jedinice i lokalni Srbi zauzeli Vlasenicu. Po zauzimanju grada uslijedilo je protjerivanje muslimanskog stanovništva, tako da u septembru 1992. u gradu više nije bilo Muslimana, iako su do početka rata činili većinu u Vlasenici. Dragan Nikolić složio se sa navodima optužnice da je kao dio procesa protjerivanja nesrpskog stanovništva iz Vlasenice osnovan logor Sušica.

Muškarci su premlaćivani i ubijani, a žene silovane, priznao je Nikolić i potvrdio da su prije napuštanja zatvora i Vlasenice Muslimani morali da potpišu izjavu da odlaze dobrovoljno i da se odriču svoje imovine.

Optužnica protiv Nikolića, podignuta 1994. godine, prva je koju je Haški tribunal podigao za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji. Nikolić je uhapšen u aprilu 2000. godine u okolini Smedereva, a prilikom prvog pojavljivanja u sudnici izjavio je da se ne osjeća krivim ni po jednoj tački haške optužnice.

Svetozar Andrić, nekadašnji general Vojske RS i jedan od najodgovornijih za osnivanje logora Sušica u Vlasenici, postao je narodni poslanik novog zasiva Skupštine Srbije. Andrić je, prije potvrđivanja mandata u Skupštini Srbije, bio višegodišnji zamenik predsjednika Opštine Novi Beograd Aleksandra Šapića.

Andrić je na parlamentarnim izborima 21. juna 2020. godine bio kandidat liste „Aleksandar Šapić – Pobeda za Srbiju“.

Izvor: UN International Residual Mechanism for Criminal Tribunals, AA. Oslobođenje

Foto: PrtSc https://www.facebook.com/unitednations.irmct

Povezane vijesti

%d bloggers like this: