25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

Parking servisu naloženo da saopšti od kada i na kojim sve mjestima ima ovlašćenja da naplaćuje parkiranje

Povjerenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka ličnosti naložio je JKP “Parking servis Novi Pazar”, da bez odlaganja, u roku od osam dana, urednika SNEWS-a obavjesti da li posjeduje tražene informacije, odnosno dokumente iz kojih se može saznati od kojeg i od kojih datuma, na kojim sve mjestima, ulicama i parkiralištima ima ovlašćenja da vrši naplatu parkiranja.

Povjerenik je ovaj nalog izdao rješenjem donešenim po žalbi SNEWS-a izjavljenoj protiv JKP “Parking servis Novi Pazar”, a zbog nedobijanja traženih nformacija po zahtjevu od 18. septembra 2022. godine.

“Kada i pojedinačno za svako mjesto parkiranja i ulicu su, od strane JKP “Parking servis” su obilježena parking mjesta, uz prethodno pripremljen i od strane nadležnog organa odobren elaborat ili drugi akt predviđen propisima i zakonom, a koji uslovljava ovlašćenje za naplatu parkiranja”, piše između ostalog u rješenju Povjerenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka ličnosti

JKP “Parking servis Novi Pazar” treba da predoči i informacije koliko sati od momenta izdavanja važi trajanje doplatne karta za parkiranje za isto vozilo i da li pravo parkiranja na parking mjestu i vozilo za koje je izdata doplatna karta važi do momenta njenog isticanja ili se na tom parking mjestu mogu parkirat druga vozila.

Neovlašćeno naplaćivanje na parkingu “Stara lučna zgrada”

Povjerenk je odbio žalbu u preostalom dijelu koji se odnosi na to da, organ vlasti, JKP “Parking servis Novi Pazar” nije pružio informaciju koliko je ukupno prihoda ostvario od usluga parkiranja u periodu od 18.03.2016. godine do 28.10.2016. godine, na mjestima ulica “Šabana Koče – Stara lučna zgrada” i “Ekonomska (škola)”, te da je “nepružanje odgovora neosnovano u prethodnom odgovoru i činjenicu da organ vlasti tokom perioda naplate parkiranja na svakom parkiralištu ima angažovanog radnika-službenika koji vrši provjeru uplatu parkiranja za svako vozilo, a u suprotnom izdaje dopaltne karte i kasnije podnosi prijedloge za izvršenje sa svim podacima koje smo prethodno naveli”.

Povjerenik u obrazloženju ovog dijela rješenja konstatuje da organ vlasti ne raspolaže traženim informacijama i da je postupio u skladu sa zakonom.

Žalba je odbijena i na nepružanje odgovora (na pitanja br. 11 i 12) koja se odnose na izdate “doplatne karte”. Organ vlasti u odgovorima ovaj termin je promjenio u “dnevne karte”, bez pojašnjenja i razloge zbog čega je to urađeno, a na činjenicu da je isti organ vlastu taj termin izmjenio u “cenovniku” zavedenim u dva oblika (u prilogu), pod istim zavodnim brojem “12612 datumom “15.06.2022” i različitim pečatom, a objavljeni na zvaničnom sajtu organa vlasti.

Podsjećamo da izvršnom presudom Višeg suda u Novom Pazaru Gž. br. 685/22 od 25.08.2022. godine je zaključeno da JKP “Parking servis Novi Pazar” na dva mjesta (“Stara lučna zgrada” i “Ekonomska”) tokom 2016. godine nije imao ovlašćenja Odlukom Skupštine grada ili drugim aktom da vrši naplatu parkiranja, o čemu je SNEWS ranije pisao.

Prema saznanjima SNEWS-a, neformalna grupa građana je najavila pokretanje inicijative da JKP „Parking servis Novi Pazar“ vrati novac svakom građaninu za svako neovlašćeno naplaćeno parkiranje i troškove nastale usljed podnošenja prijedloga sudskom izvršitenju i donošenja rješenja o izvršenju.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: