Aktuelno Društvo Prijepolje Sandžak Srbija

Patrijarh Porfirije posjetio Prijepolje, sastao se sa predstavnikom Islamske zajednice Srbije (IZS)

Predstavnik Islamske zajednice Srbije (IZS), Hamza ef. Rovčanin je izjavio da je imao čast da se odazove pozivu Eparhije mileševske i uzme učešće u dočeku Patrijarha Porfirija, poglavara Srpske pravoslavne crkve (SPC), koji je posjetio Prijepolje.

“Uputih mu na svečanoj večeri, iskrenu i bratsku riječ pozdrava i dobrodošlice. Proveli smo vrijeme u prijatnom, dragocjenom i nezaboravnom druženju i razgovoru, a sve u duhu razvijanja dobrih međuvjerskih odnosa među narodima, onako kako priliči razumnim ljudima koji vjeruju u svoje a poštuju komšijsko, što mi Prijepoljci posebno znamo i njegujemo”, naveo je Rovčanin u objavi na društvenim mrežama.
On je izrazio nadu se da će, kako je podvukao, Patriajrh Porfirij iz Prijepolja ponijeti najljepše uspomene, znajući da ovdje žive dobri ljudi.
“Mi ćemo njega pamtiti kao izuzetnog i dobronamjernog čovjeka, punog ljubavi i sa zadovoljstvom se sjećati naših prijateljskih razgovora i zajednički provedenog vremena”, poručio je.
– Porfirije u svojoj prvoj kanonskoj posjeti Eparhiji mileševskoj
Patrijarh srpski gospodin Porfirije u ponedjeljak je stigao u svoju prvu kanonsku pojsetu Eparhiji mileševskoj i njega je sa Episkopima: žičkim Justinom, kruševačkim Davidom, timočkim Ilarionom, zahumsko-hercegovačkim Dimitrijem, valjevskim Isihijem, budimljansko-nikšićkim Matodijem i remezijanskim Stefanom, u manastiru Mileševi dočekao Episkop mileševski gospodin Atanasije zajedno sa velikim brojem sveštenika, sveštenomonaha, monahinja, vjernog naroda Eparhije i predstavnika lokalnih samouprava Prijepolja, Priboja, Nove Varoši i Sjenice, objavljeno je na sajtu Mileševske eparhije.

Tom skupu su prisustvovali su potpredsjednik Vlade Srbije i ministar odbrane Nebojša Stefanović sa saradnicima, direktor Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Vladimir Roganović sa saradnicima, predstavnici Vojske Srbije, Islamske zajednice Srbije, kulturnih i javnih ustanova, a nešto kasnije im se pridružio i princ prijestolonaslednik Filip Karađorđević sa porodicom.

U Vaznesenjskom hramu manastira Mileševe služena je doksologija u čast Patrijarha a potom je Episkop Atanasije, kao domaćin, kratkim obraćanjem pozdravio sve uvažene goste.

Ispred hrama, u manastirskoj porti, vjernici su čekali da dobije priliku i primi blagoslov od poglavara SPC-e, koji je uz blagoslov svima podiijelio ikonice Svetog Save.

U porti crkve je održan prigodan kulturno-umetnički program.

 

Izvor: http://milesevskaeparhija.rs/patrijarh-porfirije-u-eparhiji-milesevskoj/, SNews

Foto: Eparhija mileševska

Povezane vijesti

%d bloggers like this: