Aktuelno Crna Gora Društvo Pljevlja (Taslidža) Sandžak

Pljevlja: “Ustala je Sparta srpska, neće ovo biti Turska”

Ispred Centra bezbjednosti u Pljevljima juče je održan protesta jer je Haris Đurđević imenovan za novog načelnika Centra bezbjednosti u tom gradu.

“Ustala je Sparta srpska, neće ovo biti Turska, Milo lopove-pjevali su okupljeni građani.Oni su i prije imenovanja najavili da će, ukoliko do toga dođe, blokirati prostor oko Centra bezbjednosti, objavio PV Informer, prenosi CDM portal.

Kako je navedeno Uprava policije je donijela odluku o kadrovskoj promjeni, dok je doskorašnji načelnik Dragan Slavulj raspoređen na druge poslove i zadatke u Upravi policije.

Okupljeni građani su skandirali „Izdaja, izdaja“, i poručili da se neće noćas pomjeriti dok se ne povuče odluka.

Pljevaljski odbori Nove sprske demokratije, Demokratske Crne Gore, Demokratske narodne partije i Pokret za Pljevlja zatražili su od Vlade da poništi odluku o imenovanju Harisa Đurđevića za načelnika Centra bezbjednosti u tom gradu.

–  Šovinizam ili “Ramazanska čestitka”

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić ocijenio je da su poruke sa jučerašnjeg okupljanja ispred pljevaljske policije čist šovinizam.

“Ako ovo u Pljevljima nije šovinizam, ne znam onda šta je…ako nemamo pravo na neke funkcije, poželjno bi bilo da nam se odgovori-da li imamo pravo na vazduh?
Pitam se, Gdje je država, NVO sektor, mediji, strane diplomate? Najverovatnije će biti, da je ovo “Ramazanska čestitka”, objavio je na Reis Fejzić na twitteru.

 

Bošnjačka stranka (BS) je saopštila da najoštrije osuđuje izlive šovinizma, prijetnji i zastrašivanja od strane grupe građana u Pljevljima, koje je juče vidjela domaća, ali i regionalna javnost, zbog imenovanja novog načelnika CB Pljevlja, Harisa Đurđevića.

Poručuju da je nedvosmisleno riječ o tome da je u pozadini vjerska i nacionalna, a ne “politička” netrpeljivost, kako to podržavaoci okupljanja i potpisnici zajedničkog saopštenja pokušavaju predstaviti.

“Građani Pljevalja su u strahu. Konstantno se u ovom gradu dešavaju nemile scene koje podsjećaju na okolnosti slične onima iz devedesetih godina. Bošnjaci se danas u Pljevljima osjećaju ugroženo. Sramnim skandiranjem “Ustala je Sparta srpska, neće ovo biti Turska” šalje se opasna poruka, da Bošnjak ne može biti na položaju u ovom gradu”, ocjenjuj s u saopštenju.

– Poziv Vladi Crne Gore a reaguje

Iz BS-a dodaju da ih posebno “zabrinjava činjenica” da su određeni politički subjekti koji danas čine državnu vlast, svojim reagovanjem podstakli proteste, uz najavu da neće preuzeti odgovornost za eventualne nemire.

“Riječ je o veoma opasnoj retorici i huškanju građana. Izražavamo bojazan da kontinuirani incidenti mogu dovesti do ozbiljnijeg narušavanja bezbjednosnog stanja u Pljevljima i drastičnijeg rasplamsavanja ksenofobije i nasilja. Pozdravljamo reakciju dobrog dijela građana Pljevalja, koji su podigli svoj glas protiv širenja vjerske i nacionalne netrpeljivosti”, navode iz BS-a.

Bošnjačka stranka je pozivala potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, koji je zadužen za koordinaciju bezbjednosnih službi, kao i ministra unutrašnjih poslova, direktora UP, tužilaštvo i druge nadležne organe da reaguju i procesuiraju aktere sinoćnjeg govora mržnje.

“Pozivamo i partnere iz EU, strane ambasade i Zaštitnika ljudskih prava da reaguju na sve učestalije poruke mržnje, prijetnji i diskriminacije prema Bošnjacima i drugim manje brojnim narodima u Crnoj Gori”, poručili su.

 

Izvor; cdme.me

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: