Aktuelno Društvo Putovanja Srbija

Policija će od sada moći da utvrdi da li vozači koriste mobilne telefone

Uprava saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, u saradnji sa JP „Putevi Srbije“ i Direkcijom za mere i dragocene metale, počeće 29. jula sa proširenim i unaprijeđenim sistemom mjerenja prosječne brzine na svim auto-putevima, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, u prvoj fazi ovog projekta, predviđeno je da se prosječna brzina meri na oko 50 deonica širom republike Srbije.

Pored mjerenja brzine, korišćenjem ovog sistema biće moguće utvrditi da li vozač i putnici u vozilu koriste sigurnosni pojas, kao i da li vozač na nepropisan način koristi mobilni telefon za vrijeme vožnje.

Uz pomoć ovog sistema, biće stvoreni uslovi za dodatno unaprijeđenje bezbjednosti saobraćaja u Republici Srbiji. U posljednjih pet godina, u saobraćajnim nezgodama koje su se događale na auto-putevima, godišnje je u prosjeku gubilo život 40 učesnika u saobraćaju, a najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda bila je vožnja neprilagođenom brzinom.

Inače, navodi se, Uprava saobraćajne policije će i u narednom periodu nastaviti sa kontrolom brzine uz pomoć ručnih radara i presretača.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: