28 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Srbija

Policija i dalje šuti o ranjenima na Kosovu koji su zbrinuti u Novom Pazaru

Policijska uprava Novi Pazar je saopštila da MUP nema dokument koji bi sadržao odgovore na pitanja u vezi ranjenih na Kosovu 24. septembra 2023. godine koji su tog dana hospitalizovani u Opštoj bolnici Novi Pazar.

U dopisu povodom zahtjeva za pristup informacijma od javnog značaja koji je SNEWS sa pitanjima u vezi tog događaja uputio PU Novi Pazar 5. januara ove godine, redakciji SNEWS-a se objašnjava da “informacija od javnog značaja nije odgovor organa vlasti kreiran na osnovu postavljenih pitanja podnosioca zahtjeva, već informacija koja već postoji, odnosno sadržana je u dokumentu kojim raspolaže organ vlasti.

“Postupanje po Vašem zahtjevu bi, u predmetnom slučaju, podrazumjevalo da su odgovori na Vaša pitanja sadržani u dokumentu koji posjeduje Ministarstvo unutrašnjih poslova, što nije slušaj”, navodi se u aktu ovlašćenog lica Policijske uprave Novi Pazar MUP-a Republike Srbije.

Načelnik PU Novi Pazar Nermin Ljajić je na konferenciji za medije 11. oktobra 2023, godine je na novinarska pitanje da li može da saopšti zvanične informacije o licima sa prostrelnim ranama koja su dovezena sa Kosova 24. septembra i zbrinuta u Opštoj bolnici Novi Pazar,, kako ne bi davao nepotpun odgovor, zamolio da mu se preko portparola zvanično prosjijedi to pitanje i obećao kako će se potrudit da u što kraćem periodu pruže odgovor.

Redakcija SNEWS je, s molbom da javnosti javnosti predoče zvanične informacije u vezi zbrinutih lica u Opštoj bolnici Novi Pazar 24. septembra 2023. godine, zahtjev za izjavu/informacije s pitanjaima PU Novi Pazar poslala 13. oktobra iste godine, ali odgovor nije bilo.

Zahtjevom za slobodan pristup informacijama od javnog značaja sa istim pitanjima, kao i pitanjem iz kojeg razloga iz PU Novi Pazar nije odgovoreno na pismeni zahtjev za informacije “Zahtjev za izjavu/informacije_Zbrinuta lica u OB Novi Pazar24092023/SNEWS”, ponovo je zatraženo da se javnosti stave na uvid odgovori na pitanje u vezi tog događaja.

Najmannje dva povrijeđena lica su u popodnevnim satima 24. septembra dovezeno iz pravca Kosova i zbrinuta u Opštoj bolici Novi Pazar, o čemu je SNEWS izvještavao tog dana.

Istog dana u mjestu Banjska kod Zvečana na sjeveru Kosova u oružanom sukobu između pripadnika Policije Kosova i naoružane grupe Srba poginuo je jedan, a ranjena su dva kosovska policajca.

U oružanom napadu uniformisanih napadača, koji su kosovske vlastti i međunarodna zajednica okarakterisali kao teroristički, i akciji policije ubijena su četvorica napadača iz grupe Srba koju je predvodio Milan Radoičić.

Radočić je kasnije preuzeo na sebe odgovornost i u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu saslušan je zbog sumnje da je sa, za sada, više nepoznatih lica, izvršio krivična djela Udruživanje radi vršenja krivičnih djela, Nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet vatrenog oružja i eksplozivnih materija i Teška djela protiv opšte sigurnosti.

U selu Banjska i istoimenom manastiru kosovska policija je zaplijenila veliku količinu naoružanja i ratne opreme.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: