28 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Regija Srbija

Policija Kosova povezala Srbiju sa terorističkom grupom u Banjskoj i predstavila nove dokaze (FOTO/VIDEO)

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželal Svećla (Xhelal Sveçla) i generalni direktor kosovske policije pukovnik Gazmend Hodža (Hoxha), saopštili su da imaju dokaze da se grupa naoružanih napadača iz banjske prethodno obuučavala na Kopaoniku i poligonu Vojske Srbije na Pasuljanskim livadama.

Oni su u braćanju medijima u nedjelju iznijeli i druge detalje u vezi sa, kako je navedeno, kontinuiranim pronalaženjem različitog naoružanja, organizacijom, obukom i pripremama terorističke grupe na planinama Srbije za napad na teritoriju i policiju Republike Kosova.

Nedjelju dana nakon događaja od 24. septembra u selu Banjske kod Zvečana, Policija Kosova (PK) je medijima prikazala video snmke i fotografije navodeći da je izvela uspješnu operaciju protiv terorističke grupe, pronašla i zaplijenila arsenal naoružanja, raznu vojnu opremu, teško naoružanje različitih kalibara, eksplozive i vozila, uključujući i oklopna.

“Iz dokaza zaplijenjenih od terorističke grupe, posebno sa njihovih dronova, izvučene su fotografije na kojima se vide pripadnici terorističke grupe kako sprovode pripreme, obuku i stimulišu razne napadne operacije”, rečeno je tokom obraćanja medijima u sjedištu Policije Kosova u južnoj Mitrovici..

Kosovski ministar policije Dželal,Svećla je za organizovanje napada u Banjskoj direktno povezao Srbiju i njene njaviše državnr zvaničnike.

“Svakog dana dokazujemo neotuđivim činjenicama povezanost srpske države, Vučića, sa napadom na selo Banjske Zvečan. Ova teroristička organizacija imala je samo jedan cilj, aneksiju severa Republike Kosova. U ovom pokušaju aneksije sjevera Kosova direktno su umiješani predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Srbije Miloš Vučević i načelnik Komande Vojske Srbije Milan Mojsilović”, rekao je Svećla..

Generalni direktor PK-a pukovnik Hoxha, između ostalog, je naglasio da se „na osnovu dostavljenih podataka rezultuje da je centar terorističke grupe bio na Kopaoniku u Srbiji, odnosno prostor koji je u vlasništvu Milana Radojčića, dok su vojne vježbe održane na jednom od najvećih poligona Vojske Srbije, koji se nalazi u mjestu Pasuljanske Livade i to najmanje četiri dana prije napada na selo Banjske.

“Prema podacima dostavljenim u ovoj fazi istrage, potvrđena je veza između prisustva terorističke grupe na Kopaoniku, Pasuljanskim Livadama (poligon Vojske Srbije) i Banjskoj na Kosovu. Poligon Posuljanske Livade je vojni poligon Vojske Srbije koji se nalazi na teritoriji Opštine Paraćin, Despotovac i Boljevac u Srbiji. Korišćenje teritorije i vojnih područja u Srbiji, pružanje na dispoziciji vojne infrastrukture i logistike, naoružanje vojnim sredstvima, potvrđuje podršku Srbije ovoj grupi i mogućnost izvođenja terorističkog napada i nameru napada na teritoriju Republike Kosova”, naveo je on.

Predočeno je da Policija Kosova u saradnji sa drugim domaćim i međunarodnim bezbjednosnim akterima preduzela i preduzima aktivne akcije u cilju očuvanja ustavnog poretka, upravljanja sigirnosti u zemlji i pružanja bezbbednosti svim građanima bez razlike.

U nastavku je link sa fotografijama zaplijenjenog oružja i vojne opreme i video snimaka na kojima se, prema navodima kosovskih zvaničnika, vide teroristi kako se obučavaju kao i kako napadaju Policiju Kosova.

Uz snimak koji je objavila Policija Kosova, navodi se da je prvobitni napad terorističke grupe, prema dostavljenim informacijama, prvo izvršen eksplozivom, od čega je poginuo policijski vodnik policijske stanice Zvečan Afrim Bunjaku, a nakon ovog napada eksplozivom počeo je napad teškim naoružanjem istovremeno u pravcu ostalih policijskih službenika koji su bili na licu mjesta. Video prikazuje prve napade terorističke grupe na Policiju Kosova. Napadi, kako se vidi, izvršeni su različitim oružjem, počevši od Zolje i drugog teškog naoružanja.

Konferencija za medije ministra odbrane i načelnika Generalštaba Vojske Srbije

Potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović održaće sutra, u ponedeljak 2. oktobra 2023. godine, u 12 sati, konferenciju za medije u Domu Vojske Srbije (Braće Jugovića 19, u Beogradu.

Kako je najavljeno iz Ministarstva odbrane Republike Srbije), konferencija će biti održana “povodom laži koje je izrekao ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjaj Svećla”.

Mediji se akredituju putem LINKA, najkasnije sutra, 2. oktobra 2023. godine, do 10.00 sati.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: