Aktuelno Izbori u Srbiji 2023. Novi Pazar Politika Sandžak

Počelo glasanje na vanrednim izborima

Na vanrednim izborima u Srbiji koji se danas održavaju počelo je glasanje. U Novom Pazaru, kao i u ostalim sandžačkim mjestima, izborni proces je počeo bez problema.

Biračka mjesta otvorena su u sedam, a zatvaraju se u 20 sati. Na parlamentarnim izborima pravo glasa ima 6.500.165 građana, na pokrajinskim u Vojvodini 1.669.734, a na beogradskim izborima 1.613.190.

Republika Srbija, prema važećem Izbornom zakonu, predstavlja jednu izbornu jedinicu.

Poslanički mandati raspodjeljuju se proporcionalno prema broju osvojenih glasova. Za političke stranke nacionalnih manjina u raspodjeli mandata, koje ukoliko ne pređu izborni cenzus od tri posto, važi “prirodni prag”, koji se dobije kada se broj važećih glasova podijeli sa 250 poslanika za svako poslaničko mjesto, što se u zavisnosti od izlaznosti na izbore, kreće između 12.000 i 16.000 glasova. Na ovim izborima učestvuje sedam izbornih lista nacionalnih manjina.

Vanredni izbori su raspisani na zahtjev dijela opozicionih stranaka, nakon višemjesečnih protesta građana širom Srbije, nezadovoljnih odgovorom države na dva masovna ubistva početkom maja u Beogradu i selima Malo Orašje i Dubona, u okolini Mladenovca i Smedereva, u kojima je stradalo 19 ljudi, uglavnom djece.

Republička izborna komisija (RIK) utvrdila je da se na glasačkom listiću nalazi 18 izbornih lista sa ukupno 2.817 kandidata.

Glasat će se na ukupno 8.273 biračka mjesta od čega će 29 biti u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija, a 81 u inostranstvu u 35 država.

Srbi sa Kosova moći će na parlamentarnim izborima da glasaju u Vranju, Kuršumliji, Raškoj i Tutinu, saopćio je ranije RIK. Ukupno je određeno 51 biračko mjesto i to za Kosovski upravni okrug, Pećki, Prizrenski, Kosovsko-mitrovački, odnosno Kosovsko-pomoravski upravni okrug.

Glasanje je organizovano i u 35 država, odnosno na 81 biračkom mjestu. To je najveći broj biračkih mjesta koji je otvoren u inostranstvu od 2004. godine od kada je pripadnicima dijaspore omogućeno da glasaju u inostranstvu. Za glasanje u inostranstvu prijavilo se oko 40.000 državljana Republike Srbije.

Na vanrednim parlamentarnim izborima oko 11.500 državljana Srbije koji borave u Bosni i Hercegovini moći će također glasati na 19 biračkih mjesta.

Republička izborna komisija najkasnije u roku od 96 sati po zatvaranju biračkih mjesta ima zakonsku obavezu da utvrdi konačne rezultate izbora. Prve procjene izbornih rezultata građani će imati već sat vremena poslije zatvaranja biračkih mjesta.

U Novom Pazaru preko 91 hiljada birača

U Novom Pazaru na ukupno 99 biračkih mjesta, na gradskom i seoskom području 91.253 građana na ovim izborima ima pravo glasa. U najvećem sandžačkom gradu održavaju se vanredni lokalni izbori. Od otvaranja biračkih mjesta u sedam sati uglavnom dolaze starije osobe da iskoriste svoje građansko pravo.

Sem kašnjenja zbog tehničkih problema sa početkom glasanje zadržavanaj u blizini biračkih mjesta manjih grupa u Novom Pazaru, za sada, izbori protiču bez problema, javljaju reporteri SNEWS-a.

Vanredni lokalni izbori održavaju se u Prijepolju i Priboju.

Izvor: Anadolu, SNEWS

Povezane vijesti

%d bloggers like this: