26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Ekonomija

Poskupljuje kahva

Krajem ove i početkom naredne semice očekuje se poskupljenje kahve. Trenutno pijemo kahvu koja je na zalihama. Sa novom nabavkom očekuje se da u prodavnice stignu i nove cijene, jer je ovogodišnji rod u Brazilu desetkovan zbog mraza. Cijena na berzi skočila je za 100 odsto, piše RTS.

Aleksandar Bogunović iz Sektora poljoprivrede Privredne komore Srbije predočio je da se u posljednje četiri godine cijena kahvee u prodavnicama nije menjala.

“Akciza na kafu je rasla 8,4 odsto, ali su proizvođači primili na sebe taj udar i nisu uopšte mijenjali cijene. I do skoro nije ni bilo povećanja cijena na tržištu. Tek su počele skoro da se dešavaju, s obzirom da su nove nabavke dosta više… Neki su već krenuli sa dizanjem cijena, ali ono što je dobro je da neće svi odjednom da dižu cijenu maksimalno, svi će gledati da to maksimalno amortizuju. Vrlo je očekivano da će cijena ići za 10 odsto gore za ovaj prvi period, vjerovatno se poslije neće dirati do kraje godine, ali je sasvim sigurno očekivati da će naredne godine ta cijena ići bar za još jedno pet posto gore”, prognozira Bogunović.

Naveo je da nove cijene treba očekivati od oktobra, te da bi 200 grama kafe u prodavnicama moglo da košta od 270 do 300 dinara, za razliku od trenutne cijene koja se kreće od 220 do 240 dinara.

Kako kaže, na cijenu kahve utiče i pandemija, ali u posljednjih godinu i po dana nije porasla potrošnja, jer nisu radili ugostiteljski objekti u kojima se popije najviše kahve – naročito filter i espreso.

Napomenuo je da postoji mogućnost da će neki sada, zbog jače cijene, pokušati da na uštrb kvaliteta, kroz različite mješavine pojačaju sadržaj nekih drugih surogata kafe, ali da će, zbog novog pravilnika o kvalitetu, to biti istaknuto na deklaraciji.

Prema njegovim riječima, Srbija je u samom vrhu po ispijanju kafhv, a više od nas piju je Norvežani – čak 10 kilograma godišnje po čovjeku.

Srbija godišnje uveze oko 30.000 tona kafe i to uglavnom iz Brazila, koji je najveći proizvođač kahve arabika na svijetu i snabdjeva čak trećinu svjetskog tržišta.

U Jugoslaviji je 1978. godine bila velika nestašica kahve.

.

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: