25 Aprila, 2024
Kolumna Politika Sandžak Srbija

Kao pišman hodže bojkotovali popis, kao političari osporavaju bošnjački identitet

Grupa ljudi koju je predvodio Muamer Zukorilić prije deset godina aktivno je radila da se bojkotuje popis stanovništva i ubjeđivala Bošnjake da se ne izjašnjavaju upravo kao Bošnjaci, te time direktno naškodila svom (ili možda ne svom) narodu!

Još su svježa sjećanja koliko je tadašnji vjerski poglavar radio na štetu svog naroda u Srbiji, s tim što je tada aktivno pozivao i svoj narod (bar se tako predstavljalo) u Crnoj Gori, Kosovu i Makedoniji da bojkotuju popis.

“BNV( paralelni) poziva Islamsku zajednicu, Narodno vijeće Sandžaka i druge nacionalne organizacije i institucije da se uključe u kampanju bojkota predstojećeg popisa”, rečeno je prije tačno deset godina, 27. septembra 2011. godine, između ostalog, u saopštenju tzv. institucija pod kontrolom Muamera Zukolića.

Koga onda predstavljaju bivše hodže danas  u Skupštini Srbije i vladinim institucijama, jer se na popisu nisu izjasnili kao Bošnjaci!? Šta su onda i za čiji interes radili, jer su javno saopštili kako je “bojkot uspeo”, te time sebe svrstali u red onih koji nisu Bošnjaci.

“Za deset dana popisa odazvalo samo 18,4 odsto Bošnjaka u Sandžaku”, glasilo je saopštenje tadašnjeg samozvanog i paralelnog Bošnjačkog vijeća koje je bilo pod ingerencijom tadašnjeg muftije Muamera Zukorlića, a današnjeg koalicionog partnera Aleksandra Vučića…. i pohvalili svoje sunarodnike za “masovno bojkotovanje popisa, jer su shvatili da je ovo istorijski trenutak i nisu podlegli pritiscima i ucjenama režimskih poslušnika”.

Ilustrativno, prostom matematikom, država Srbija je zbog tih “odazvanih” već godinama umjesto za Bošnjake potrebnih 100 bilo čega, legalno izdvajala 81,6 nečega, ako uopšte i jeste nešto dala.

Sa današnje distance zapanjujuće zvuči činjenica da upravo ta i takva svita sada u političkim odorama, sa porodičnim funkcijama i kameleonski presvučena, “soli pamet” svima da su oni predstavnici Bošnjaka.

Koliko sami sebe dovode u zamku “bošnjaštva”, najbolji svjedoči i podatak da ima je zastava Bošnjaka, kako reče njihov lider “krpa”, a Bošnjačka himna “Suljova pjesma”.

Normalan čovjek se onda zapita-da, ako tako javno govore po rijaliti televizijama o Bošnjačkim simbolima, šta li tek onda u pričaju u onako opuštenim varijantama po beogradskim budžacima i klubovima, jer očigledno je da žele bit “kull”.

Jedan od najvećih uspjeha koji za sebe prigrabi “svita hodža pišmanija” jesu i gostovanja kod raznih zabavljača širokih narodnih masa, u vidu jutarnjeg programa kod negatora genocida Milomira Marića, te na ružičastim talasima koje odlikuju promiskuitetna izdanja, do skupštinskih pohvala i tapšanja svemu što sadašnji retrogradni režim sprovodi u Srbiji.

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: