29 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Izbori u Srbiji 2023. Sandžak Srbija

Pošta Srbije odbila da saopšti brojke o dostavljenin i nedostavljenim pozivima za glasanje

Pošta Srbije je odbila je da javnosti stavi na uvid informaciju o broju dostavljenih i nedostavljenh obavješetenja – poziva građaniima za glasanje na vanrednim parlametarnim i lokalnim izborima održanim 17. decembra 2023. godine.

JP “Pošta Srbije” je rješenjem odbila Zahtjev za pristup informacijama od javnog značaja kojim je, između ostalog traženo koliko je ukupno poziva za glasanje primljeno u postama Poste Srbije, koliko je dostavljeno-uručeno na adrese gradana Srbije, te koliko se te brojke odnose za teritorij Grada Novog Pazara, a koliko za teritorijei opstina (pojedinačno) Prijepolja, Priboja, Nove Varosi, Tutina i Sjenice?

SNEWS je također tražio da Pošta javno predoči koliko ukupno poziva za glasanje nije dostavljeno na adrese gradana na podrucju Grada Novog Pazara, koliko na teritoriji opstina (pojedinačno) Prijepolja, Priboja, Nove Varosi, Tutina i Sjenice, kao i odgovor na pitanje lz kojih razloga na ovom podrucju nisu dostavljena ta obavjestenja.

Pošta Srbije prethodno nije odgovorila na poziv/zahtjev za izjavu upućen ranije, sa istim pitanjima, a dan pred istek zakonskog roka za dostavu odgovora, u obrazloženju rješenja navela da “državni organ nije u mogućnosti niti nadležan za dostavljanje dijela traženih informaicija, koje se odnose na povjerene i druge poslove drugih organa vlasti”.

Pošta Srbija, kao javno preduzeće, obrazlaže da je zakonon regulisano da neregistrovana poštanska pošiljka (poziiv za glasanje) poštanska pošiljka za koju poštanski operater ne izdaje potvrdu o prijemu pošiljke i o kojoj ne vodi evidenciju ni u jednoj od faza obavljanja poštanske usluge.

U tom rješenju o odbijanju zahtjeva za pristup informacijama od javnog značaja također se navodi da je odredbama Zakona o izboru narodnih poslanika predviđeno da opštinska, odnosno gradska uprava najkasnije pet dana prije glasanja dostavlja biraču poziv za glasanje koji sadrži dan i vrijeme glasanja, broj i adresu biračkog mjesta i broj pod kojim je birač upisan u izvod iz biračkog spiska.

SNEWS će, smatarjući opravdanim interesom javnosti da zna koliko je Pošta Srbije, kao javno preduzeće zaduženo za taj posao, primila, odnosno dostavila ili nije dostavila poziva za glasanje građanim, Povjereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka ličnosti u zakonskom roku dostaviti žalbu zbog nedobijanja traženih informacija.

Novčanom kaznom od 20.000 do 50.000 dinara kazniće se za prekršaj rukovodilac organa koji je nadležan da obavjesti birača o vremenu i mjestu glasanja ako biraču ne dostavi blagovremeno poziv za glasanje, predviđeno je članom 171 Zakona o izboru narodnih poslanika.

Zakon propisuje da birači moraju da dobiju obavještenje o danu i vremenu glasanja.

M.H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: