16 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo

Predao se prvoosumnjičeni za ubistvo sarajevskih policajaca

Aleksandar Macan, osumnjičeni za ubistvo policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, u oktobru 2018. godine, predao se Tužilaštvu Kantona Sarajevo, potvrđeno je Faktoru iz izvora bliskog istrazi.

Macan se, kako nam je i zvanično potvrdio Alem Hamzić, službenik za informisanje Tužilaštva KS, u pratnji advokata, sinoć predao direktno tužiteljicama koje rade na istrazi ovog slučaja, nakon čega su ga pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), uhapsili, a potom je predat u nadležnost Sudske policije FBiH.

Budući da mu je odranije po potjernici određen pritvor, Macan je kasno sinoć, pod jakim mjerama osiguranja, odmah sproveden u prostorije KPZ-a Sarajevo.

Aleksandar Macan, zet odbjeglog Milomira Savčića, optuženika za genocid u Srebrenici, prvoosumnjičeni je za ubistvo sarajevskih policajaca Šehovića i Vujinovića.

Pripadnici SIPA-e i MUP-a RS-a početkom novembra pretresli su njegove objekte u Lukavici i na Palama, a nekoliko osoba, među kojima i Macanova supruga, pozvano je u SIPA-u na informativni razgovor.

U sklopu te akcije pretresena je i Policijska stanica na Palama, u kojoj je zaposlena Macanova supruga.

Iz nezvaničnih izvora moglo se čuti da je Macanov DNK profik izolovan na mjestu ubistva sarajevskih policajaca, kao i da su istražitelji u njegovom stanu tražili i informacije o aplikaciji koja je korištena za komunikaciju u noći ubistva, u oktobru 2018. godine. Macan je ranije povezivan sa krađom automobila.

Macan je u vrijeme akcije bio nedostupan bh. organima gonjenja, a prema nekim obavještajnim informacijama, nalazio se se u Španiji.

Za njim je u međuvremenu, posredstvom Interpola, bila raspisana međunarodna potjernica.

Izvor: https://faktor.ba/vijest/predao-se-aleksandar-macan-prvoosumnjiceni-za-ubistvo-sarajevskih-policajaca/148323

Povezane vijesti

%d bloggers like this: