Aktuelno Društvo Sandžak

Predsjednica BNV-a: Da na popisu u Srbiji jasno kažemo da smo Bošnjaci i da govorimo bosanski

Predsjednica krovne ustanove Bošnjaka u Republici Srbiji podsjetila je da popis stanovništva predstavlja najvažnije statističko istraživanje države koje se obavlja u desetogodišnjem periodu, a jedan od prioriteta u radu Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) u narednom periodu biće popis stanovništva u Republici Srbiji, javlja Anadolu Agency (AA).

BNV će u saradnji s Republičkim zavodom za statistiku aktivno učestvovati u kampanji i sudjelovaće u promociji popisa.

Ključni cilj Koordinacije nacionalnih veća, koji u komunikaciji s drugim ustanovama, a u vezi popisa zastupa predsjednica BNV-a Jasmina Curić, bio je da nacionalna vijeća aktivno učestvuju u radu tijela koja organizuju popis na svim nivoima, od republičkog do opštinskog.

Ona podsjeća da se na osnovu parametara popisa izrađuju planovi razvoja jedne zajednice u svim oblastima.

Na osnovu rezultata popisa vrši se i raspodjela budžetskih sredstava, kazala je Curić i naglasila da je to šansa koju Bošnjaci u Republici Srbiji moraju iskoristiti, u cilju ostvarivanja individualnih i kolektivnih prava, te veće zastupljenosti Bošnjaka u državnim ustanovama u Srbiji, a posebno u regiji Sandžak.

Iz tog razloga BNV je ovom poslu pristupilo veoma ozbiljno i sistemski. Jedno od glavnih pitanja je i to što se na kraju kvalitet ostvarivanja prava manjinskih naroda u Republici Srbiji ostvaruje na osnovu rezultata popisa, navodi Curić.

“Mi smo ovo pitanje aktualizovali na Koordinaciji nacionalnih savjeta, koju čine svi nacionalni savjeti na nivou Srbije, tada je predloženo, a potom i prihvaćeno da ja budem ispred Koordinacije nacionalnih saveta zadužena da zastupam interese svih manjinskih naroda u Srbiji u vezi predstojećeg popisa, a sa Republičkim zavodom za statistiku”, ističe Curić.

Kako je kazala, na sastancima su jasno iznijeli svoje zahtjeve, a jedan od njih je bio da budu partneri u svim procesima sprovođenja popisa stanovništva, od republičkog do lokalnog nivoa.

“U republičkom radnom tijelu smo dobili dva mjesta za nacionalne savjete u Srbiji, a za jedno od ta dva delegiran je predstavnik BNV-a Elvir Eminbegović, većnik u BNV-u. Na osnovu svega došli smo do zaključka da smo postigli rezultat i da smo s Republičkim zavodom za statistiku ostvarili jedan partnerski odnos u kome smo prihvaćeni kao relevantan partner na sprovođenju popisa koji nas očekuje u oktobru sledeće godine”, rekla je predsjednica BNV-a.

BNV je, kazala je Curić, u pripremama za realizaciju kampanje koja će promovisati sve prednosti odziva stanovništva na popis.

“Moja preporuka je da popis stanovništva svi shvatimo ozbiljno i da je to prilika da se izjasnimo, da pokažemo svoj identitet te da kažemo da smo Bošnjaci i da govorimo bosanskim”, dodala je Curić.

U ponedjeljak je s nadležnima u Republičkom zavodu za statistiku održan i poslednji sastanak, a rezultat tog susreta je dogovor da BNV i na lokalu u opštinama regije Sandžak predloži svoje predstavnike za Opštinske popisne komisije, prenijela je Anadoly agencija (AA)

Povezane vijesti

%d bloggers like this: