19 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo Sandžak

Predsjednica BNV uputila čestitku za Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Jasmina Curić je povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, uputila čestitku predsjedavajućem i članovima Predsjedništva BiH, ministrici vanjskih poslova BiH Biseri Turković, potpredsjednici Federacije BiH Meliki Mahmutbegović te svim građanima Bosne i Hercegovine.

“U ime Bošnjačkog nacionalnog vijeća, građana Sandžaka i u svoje ime, Vama i svim građanima Bosne i Hercegovine upućujem najiskrenije čestitke povodom 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Prije tačno 29 godina, građani Bosne i Hercegovine donijeli su historijsku odluku o uspostavljanju suverene, nezavisne i jedinstvene države Bosne i Hercegovine, zajednice ravnopravnih naroda i građana. Svim narodima i građanima Bosne i Hercegovine želim trajni mir, prosperitet i saradnju, a Vama i Vašim saradnicima puno uspjeha u daljem radu”, navedeno je u čestitki predsjednice Bošnjačkog nacionalnog vijeća Jasmine Curić.

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine nacionalni je praznik koji se obilježava 1. marta svake godine, a kojim se proslavlja nezavisnost Bosne i Hercegovine od Socijalističke federativne republike Jugoslavije.

Republika Bosna i Hercegovina je postala nezavisna država nakon Referendum za nezavisnost Bosne i Hercegovine koji održan je na preporuku Arbitražne komisije međunarodne konferencije o Jugoslaviji, u završnoj fazi disolucije bivše SFRJ, 29. februara i 1. marta 1992. godine, a označavao je opredjeljivanje građana ka budućnosti zemlje.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: