19 Aprila, 2024
Aktuelno Globus Politika

Sin palestinskog imama najpopularniji predsjednik u El-Salvadoru i Americi

Oko 100.000 Salvadoraca je palestinskog porijekla. U toj su zemlji bili poznati kao “Turci” zbog osmanskih pasoša koje su nosili prvi migranti. Dugo su smetali tamošnjoj eliti, zakoni iz tridesetih i četrdesetih zabranjivali su njihovu imigraciju. Oni koji su već bili tu držali su se izvan glavnih društvenih tokova, a njihova djeca van najboljih škola

Dvije i po godine nakon što je izabran na dužnost predsjednika Salvadora, Nayib Bukele u svojim rukama drži apsolutnu moć u toj zemlji. Za svog savjetnika i biografa Geovanija Galeasa, Bukele je vođa čija je osobnost usporediva sa onom Fidela Castra. Za svoju bivšu advokaticu i sadašnju protivnicu Berthu Deleón, Bukele je “tinejdžer s moći, nesposoban razgovarati o najvažnijim pitanjima bez stalnog gledanja u telefon”. Istina je negdje između ali je istina da je Bukele veoma popularan u Salvadoru. Majice s njegovim likom se prodaju u centru San Salvadora za 12 dolara i na niima je predstavljen kao Mesija. Ankete pokazuju da će danas njegova stranka Nove ideje  pobijediti premoćno na općim izborima i steći potpunu kontrolu u Parlamentu.

U samo dvije godine na vlasti, Bukele je od mladog političara postao društveni fenomena kojem su pljeskali kod kuće a vani ga kritizirali Organizacija američkih država (OAS) ili Humans Rights Watch, koja smatra da je El Salvador na putu da postane “diktatura”. Ipak, po anketama njegova je administracija najpopularnija u Americi, podržava je 71% ljudi. Brojke otkrivaju vještinu koja nadilazi isključivo dobro rukovanje Twitterom, pa čak i njegovi protivnici priznaju postignuća u njegovom upravljanju zemljom. Smanjeno je nasilje koje je haralo zemljom i dobro se upravlja pandemijom jer je kombinirano strogo zatvaranje sa direktnom pomoći stanovništvu od 300 dolara.

U dvije godine vladavine društvene mreže bile su njegov veliki saveznik i preko njih je Bukele smjenjivao ministre, nadzirao javne radove, kritizirao novinare, najavljivao vjenčanje ili pokazivao ultrazvuk snimak svoje kćeri. Sam Bukele sebe je definirao kao “najcool predsjednika na svijetu” u zemlji u kojoj samo 10,7% stanovništva starijeg od 18 godina koristi Twitter, ali gdje gotovo 40% prati politički život zemlje na mrežam.

Njegovi djedovi i bake po ocu bili su kršćani Palestinci iz Jerusalema i Betlehema. Njegovi djedovi i bake po majci također su bili kršćani. Njegov otac prešao je na islam i postao imam. Njegova žena ima jevrejske, sefardske korijene.

Njegov rahmetli otac Armando Bukele Kattan rođen je u Salvadoru nakon što su mu roditelji napustili Palestinu. Prešao je na islam i postao imam. “Moji su preci došli iz Palestine, zemlje u kojoj je Isus rođen”, rekao je Bukele u jednom intervjuu iz 2015. godine, nakon što se suočio s optužbama anonimnih blogera koji su ga kritizirali, tvrdeći kako pokušava prikriti svoju prošlost.

“Moj je otac u svojoj odrasloj dobi odlučio preći na islam. Svi znaju da je on vođa muslimanske zajednice u Salvadoru. On također ima vrlo dobar odnos s jevrejskim, kršćanskim, luteranskim, anglikanskim i budističkim zajednicama”, rekao je. Tokom predizborne kampanje u dugom postu na Facebooku o svojim vjerskim stavovima ponovio je kako poštuje sve vjere, ali naglašava da on nije religiozan i da je “siguran da ima više molitvi u hodnicima bolnica nego u većini crkava”.

Prva stvar koju je Nayib uradio nakon što je pobijedio na izborima bila je posjetiti očev mezar. Otac mu je bio vodilja, inspiracija u trci za predsjednika Salvadora. Armando Bukele bio je imam koji je emigrirao iz Palestine u Salvador, studirao je hemiju i diplomirao s najboljom ocjenom u svojoj generaciji, prosjek mu je bio 9,89. Ubrzo je postao poduzetnik, pisao je naučne radove, ali je u isto vrijeme bio i glavni promotor izgradnje džamija u Latinskoj Americi. Okruženje u kojem je rođen i u kojem je odrastao omogućilo je Nayibu da uspostavi mrežu kontakata pomoću kojih će kasnije krenuti u politiku.

Nayib Bukele namjeravao je studirati pravo, ali je školu napustio kako bi se posvetio marketinškoj kompaniji koju je sam osnovao. U kratkom vremenu uspio se nametnuti kao jedan od najtraženijih agenata u zemlji pa ga je angažirala glavna stranka u Salvadoru, FMLN, kako bi ih savjetovao o komuniciranju s javnošću i marketingom. S njima je radio 12 godina, uporedo vodeći zastupništvo motocikala “Yamaha”. U to se vrijeme sreo s Gabrielom Rodríguezom, balerinom i psihologom. Vjenčali su se 2014. godine, nakon deset godina veze.

Godine 2012. stranka za koju je radio godinama, FMLN, odlučila mu je dati priliku da se bori na izborima za načelnika općine Nuevo Cuscatlan. Bukele je dobio više od 50% glasova, a vjeran svojim obećanjima u kampanji, napravio je značajan napredak u tom području, što mu je omogućilo da tri godine kasnije postane gradonačelnik glavnog grada San Salvadora.

Supruga je bila snažan oslonac tokom predsjedničke kampanje u jednoj od najsiromašnijih zemalja na američkom kontinentu. Da je majstor marketinga, Bukele je pokazao nekoliko dana prije glasanja, kada je par potvrdio da očekuje svoje prvo dijete. Način komuniciranja, kako se i očekivalo, bio je putem poruke na Instagramu, na kojem je ponosno istaknut snimak ultrazvuka. Tokom predsjedničke inauguracije Bukele je spomenuo dijete koje očekuju. “Moramo ostaviti bolju zemlju za buduće generacije. Očekujemo našu prvu kćer, Layla će se zvati i za svu djecu svijeta moramo napraviti bolju zemlju.”

To nije bio prvi put da se Palestinci, što muslimani, što kršćani, kandidiraju na izborima u Salvadoru. Prije sedamnaest godina čak su se dvojica Palestinaca kandidirala za predsjednika. Bili su to Antonio Tony Saca i Šefik Handala, čije su porodice 1912. godine stigle u Ameriku. Saca je osvojio mandat i vladao zemljom od 2004. do 2009. godine. Obje su porodice imale trgovine u Usulutanu, udaljenom seoskom trgovačkom gradu na istoku Salvadora, trgovali i družili se, a čak su i Handalin otac i majka bili kumovi na vjenčanju Sacinih roditelja.

Arapske imigrantske porodice u Latinskoj Americi iznjedrile su predsjednike Ekvadora i Argentine, najbogatijeg čovjeka u Meksiku i zvijezde poput glumice Salme Hayek i pjevačice Shakire. Ipak, izbori su posebno važni za oko 100.000 Salvadoraca palestinskog porijekla. U toj su zemlji poznati kao “Turci” zbog osmanskih pasoša koje su nosili prvi migranti. Dugo su smetali tamošnjoj eliti, zakoni iz tridesetih i četrdesetih zabranjivali su njihovu imigraciju. Oni koji su već bili tu držali su se izvan glavnih društvenih tokova, a njihova djeca van najboljih škola.

Više od 100.000 od šest miliona stanovnika Salvadora bliskoistočnog je porijekla. Uprkos diskriminaciji, a gotovo su svi iz Betlehema, uspjeli su se etablirati među najviše društvene i ekonomske slojeve u svega nekoliko desetljeća. Porodice s prezimenima Dabdoub, Safie, Nasser, Gadala i Jacir imaju u svom vlasništvu industrijske kapacitete, tvornice tekstila, banke… Porodica Siman, naprimjer, posjeduje najveći lanac robnih kuća u Srednjoj Americi, unatoč tome što su samo dvije generacije ranije morali otići iz svojih domova u Betlehemu.

Može se pronaći mnoštvo dokumenata, tekstova i naučnih radova o tome kako su Palestinci koji su bježali iz svoje domovine tokom prve polovice 20. stoljeća odlučili doći u Salvador, iako je ta zemlja mnogima izgledala kao daleka, nepoželjna destinacija. Međutim, pokazalo se da je ta država bila izuzetno privlačna ljudima s Bliskog istoka, posebice trgovcima.

Ekonomija je bila nerazvijena, vlade su bile slabe i zemlja je bila jeftina. Relativno siromašna resursima, Srednja Amerika nije izazivala toliko pažnje u inostranstvu. Uprkos društvenim i političkim preprekama koje su im stajale na putu, Palestincima je Salvador bio veliki potencijal.

Nisu svi Arapi u Salvadoru bili poslovni ljudi, neki od njih, poput Šefika Handale, gajili su ogromne simpatije prema komunistima. Handala je postao vođa gerilaca u komunističkoj stranci Frente Farabundo Martí para la Liberación Nacional (FMLN), koja je uživala potporu Yassera Arafata i PLO-a. Unatoč tome što je izgubila rat, FMLN je godinama kasnije postala jedna od najvećih stranaka Salvadora, a Handala kandidat za predsjednika.

Palestinci u Salvadoru danas su neobičan spoj životnih stilova. Iako malo njih govori tečno arapski, svi oni još uvijek nazivaju svoju omiljenu hranu svojim arapskim imenima, a većina ih je zadržala leksikon pristojnog francuskog jezika koji se povremeno čuje na večernjim zabavama. Palestinska kultura izišla je iz domene privatnog, pa je tako izgrađena Plaza Palestina, koja podsjeća na betlehemske korijene većine Arapa u San Salvadoru. Trg sadrži historijske informacije o Palestini, a bilo je i onih koji su ga žestoko kritizirali zbog toga što na njemu nije spomenut moderni Izrael, čija je vlada zaprijetila povlačenjem pomoći zbog spomenika.

Bukele, potomak takvih Palestinaca, vlada zemljom čiju Skupštinu kontrolira opozicija što će se uskoro preokrenuti ako njegova stranka Nove ideje ostvari pobjedu na današnjim izborima kako predviđaju ankete. Time bi postigao kontrolu nad Skupštinom a onda i mogućnost promjene Ustava ili pravosuđa što su ovlasti koje su trenutno izvan njegove kontrole.

Foto: https://www.facebook.com/nayibbukele/photos, Presidencia de la República de El Salvador

Izvor: https://stav.ba/vijest/sin-palestinskog-imama-najpopularniji-predsjednik-u-americi/1131

Povezane vijesti

%d bloggers like this: