25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Srbija

Đerlek i Biševac potpisali ugovore: Nabavka mehanizacije za čišćenje jezera Gazivode i izgradnja prihvatiliša za pse i mačke u Novom Pazaru

Ministar u Vladi Srbje zadužen za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek potpisao je danas sa gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem dva ugovora o sufinansiranju projekata od značaja za građane Novog Pazara i regiona za koje je opredjeljeno ukupno 24,5 miliona dinara. Sredstva su namjenjena za nabavku mehanizacije – katamarana za prikupljanje i odlaganje otpada sa jezera Gazivode, kao i za izgradnju prihvatilišta za pse i mačke lutalice u Novom Pazaru.

Ministar Đerlek ocjenio je da će realizacija ovih projekata u velikoj mjeri uticati na zaštitu životne sredine, razvoj turizma i turističkih ponuda, ali i unaprjeđenje kvaliteta života građana Novog Pazara.

Imajući u vidu velike izazove sa kojima se grad, ali i susjedne opštine susreću kada je u pitanju čišćenje i odvoženje otpada iz jezera Gazivode, nabavka mehanizacije, kako je naveo Đerlek, spriječiće ekološku kastrastrofu i omogućiti bolje korišćenje jezera u turističke svrhe, a samim tim sačuvati floru i faunu, odnosno zdravlje stanivništva biljaka i životinja.

On je ocjenio da je ovakav vid podrške od velikog je značaja za sve građane, jer se poseban akcenat stavlja na rješavanje konkretnih problema sa kojima se gradovi i opštine suočavaju.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac istakao je da se dosadašnje čišćenje jezera organizovanim akcijama pokazalo kao nedovoljno, dodajući da će nabavka mehanizacije u ove namjene, adekvatno rješiti problem sa kojim se suočavaju građani Novog Pazara i susjednih opština.

Katamaranom će, kako je objasnio, upravljati obučeno stručno lice i blisko će sarađivati sa JKP Gradska čistoća iz Novog Pazara koje će otpad odvoziti na gradsku deponiju u reciklažni centar.

Takođe, kako je naveo ministar Đerlek, veoma važan prijekat koji sufinansira Ministarstvo je i izgradnja prihvatilišta sa pse i mačke lutalice na ukupno 2.618 kvadratnih metara, koji će sadržati upravnu zgradu, ambulantu i stacionar kao i dvije štenare sa 14 boksova za čuvanje životinja. Prihvatilište će, kako je objasnio, omogućiti bezbedno i humano uklanjanje i životinja sa ulica Novog Pazara kao i njihovo čuvanje i tretiranje, što će dugoročno riješiti socijalno-bezbjednosne, ali i higijensko-ekološke probleme grada.

Ministar Đerlek ocenio je da su ovo prvi među mnogim projektima koje sufinansira Kabinet, dodajući da očekuje da će naredne godine biti još značajnijih projekata za koje će aplicirati gradovi i opštine, a koji će biti realizovani u cilju obezbjeđivanja povoljnog ambijenta za građane, ne samo Novog Pazara, već i drugih gradova i opština u Srbiji.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: