29 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija

Upis djece u prvi razred traje od početka aprila do kraja maja

Ministarstvo prosvjete Vlade Republike Srbije obavjestilo je roditelje, kao i druge zakonske zastupnike budućih đaka prvaka da je počeo upis u prvi razred osnovne škole, koji tradicionalno, kao i svake godine, traje od početka aprila do kraja maja.

U prvi razred osnovne škole upisuje se svako dijete koje do početka školske godine ima najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina. Upis u prvi razred za školsku 2023/2024. godinu obavezan je za svu djecu rođenu u periodu od 1. marta 2016. godine do 28. februara 2017. godine, a za prevremeni upis mogu se prijaviti i djeca rođena od 1. marta do 1. septembra 2017. godine, navode iz Ministarstva.

Ističe se da roditelji, odnosno drugi zakonski zastupnici i ove godine mogu da zakažu termin za testiranje i upis djeteta u prvi razred elektronskim putem na portalu eUprava pokretanjem usluge eZakazivanje.

Ova usluga je dostupna na srpskom, kao i na jezicima nacionalnih manjina i roditelj nije u obavezi da podnosi nijedan dokument, izuzev izvještaja ljekara ukoliko je ljekarski pregled obavljen u privatnoj ambulanti.

Djeca iz osjetljivih društvenih grupa mogu da se upišu u školu, bez dokaza o prebivalištu roditelja i potrebne dokumentacije, a sa dostavljenim dokazom o zdravstvenom pregledu djeteta.

“Škola je dužna da upiše svako dijete sa područja škole, a može da upiše i dijete sa područja druge škole, na zahtjev koji su roditelji podnijeli do 1. februara. Škola je dužna da obavjesti roditelja, odnosno drugog zakonskog zastupnika o odluci po njegovom zahtjevu za upis djeteta van područja škole do 30. aprila tekuće kalendarske godine u kojoj se vrši upis, nakon sagledavanja raspoloživih kapaciteta, a u skladu sa prostornim, kadrovskim i finansijskim mogućnostima škole”. predočeno je iz Ministarstva.

Više od 65.000 djece stasalo je za upis u prvi razred osnovne škole u 2023/2024. godini, što je neznatno više u odnosu na prethodnu godinu. Broj redovnih matičnih osnovnih škola u obrazovnom sistemu je 1.148.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: