26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Tutin Zdravlje

Novi Pazar i Tutin nova žarišta koronavirusa, korona se vratila na velika vrata?

Epidemilog Predrag Kon rekao je da su nova žarišta koronavirusa u Novom Pazaru i Tutinu. On je za TV Prava izjavio da nije isključeno da se drugi talas koronavirusa vrati i to veoma intenzivno, te ukazao na nova žarišta u Srbiji.

Kon je istakao da su ljudi bili diciplinovani dok su bile restriktivne mere, a da je sada sve pitanja odnosa, objavila je na svom sajtu TV N1.

“Imate u Novom Pazaru žarište nakon Bajrama i u Tutinu. Pojavljuju se žarišta i mi to sve držimo pod nadzorom, ali sprovoditi taj nadzor nije jednostavno. Mi sad imamo 250 kontakata koji su pod nadzorom. Oni su slobodni ljudi, ali iz dana u dan se čujemo sa njima i pratimo njihovo stanje”, pojasnio je Kon.

Epidemiolog Predrag Kon, foto: Vlada Srbije, arhiv

Prema njegovim riječima, to što su mjere ukinute, ne znači da ne postoji nikakva kontrola.

“Mi se satiremo od posla da nađemo kontakte, a vi imate situaciju da neko uopšte ne korsiti zaštitna sredstva. Ona su za hronične bolesnike i starije obavezujuća. Ako se ovako nastavi može da se desi da na tome institiram”, istakao je epidemiolog.

On je naveo i da postoji i problem zbog povratka 17.000 studenata u Beograd zbog ispita i potvrdio da se virus pojavio u studentskom domu na Karaburmi.

Kon je prije dva dana boravio u Novom Pazaru i posjetio Zavod za javno zdravlje u tom gradu. On je tom priliko izjavio za RTV Novi Pazar da je situacija nesigurna iz razloga što su se nakon Bajrama pojavila 32 slučaja i to su šest manjih grupa porodične epidemije i njihovi eventualni kontakti.

“Očigledno je da nije bilo potpunog pridržavanja mera”, ocjenio je Kon izrazivši očekivanje da će se situacija odvijati kako treba.

Prema nezvaničnim podacima zaražene je određen broj službenika jedne banke u Novom Pazaru i već pet dana se iz Novog Pazara na Infektivnu kliniku KC Kragujevac transportuju pacijenti zaraženi koronavorusom.

“Korona se vratila na velika vrata. Molim sve građane da poštuju preporuke Ministartsva zdravlja i Vlade Srbije”, objavio je na društvenim mrežama jedan zdravstveni radnik iz Novog Pazara.

Na sajtu Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) Novi Pazar posljednji podaci su objavljeni 4. juna, a zvanične podatke nije saopštila ni gradska uprava Novog Pazara. Na zvaničnom sajtu “covid19.rs” u trenutku objavljivanja ove vijesti nisu bili dostupni podaci o broju oboljelih po gradovima Srbije.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: