Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak

Vujanac: Prenos vlasništva nad starom hidrocentralom TO Novi Pazar je ponovno oduzimanje imovine mog djede

Jedan od nasljednika stare hidrocentrale u Novom Pazaru, Andreja Vujanac iznio je stav da je taj objekat bez odluke suda i bez obeštećenja stavljen u pravni status “res judicata – presuđena stvar”.

“Želim da vas obavjestim da je 04.10.2023, oficijelno potpisan ugovor između Republičke direkcije za imovinu Republike Srbije i predstavnika vlasti u Novom Pazaru o prenosu vlasništva nad starom hidrocentralom Turističkoj organizaciji u Novom Pazaru, bez obzira što je u toku postupak restitucije i vraćanja (obeštećenja) hidrocentrale naslednicima”, naveo je Vujanac.

Ranko Ivković sa suprugom, foto: privatni arhiv

U reagiranju podjeća da je hidrocentralu sa akcionarima podigao stric njegove majke Ranko Ivković, pri čemu je on bio naručilac projekta i vlasnik 50 procenata, a istovremeno i idejni tvorac i glavni realizator ovog, za to vrijeme, kolosalnog poduhvata.

Projekat je uradio akademik Milan Pećinar, počela je sa radom 1931, a oduzeta je 1945 od vlasnika, da bi potom bila i nacionalizovana 1946. godine.

“Smatram da ovo predstavlja ponovno oduzimanje imovine mog djede, nečasno i protivzakonito uspostavljanje prava nad imovinom, kao i promjena njene namjene, obzirom da je postupak restitucije u toku. Ranko Ivković je zbog ogromnog doprinosa u elektrifikaciji Novog Pazara odlikovan ordenom Jugoslovenske krune, danas je zaboravljen, a ovakav odnos prema njegovom legatu jako bolan za njegove nasljednike”, naveo je Andreja Vujanac u dopisu dostavljenom redakciji SNEWS-a.

On je javnosti stavio na uvid tapiju izdatu od tadašnjeg Suda opštine novopazarske, Sreza Deževskog, za parcelu broj 1346/30 kojom se potvđuje das u Ranko Ivković, Džemail Bošnjović, Aćif Hadžiahmetović, Ejup Ljajić, za masu Hamze Pećanina staraoc Muhamed Dizdarević i Dušan i Vranić, svi iz Novog Pazara, ovom sudu podnijeli mobu za ubaštinjenje opisanog imanja, tvrdeći da su oni sopstvenici (vlasnici) istog imanja.

Vujanac je također predočio da je stav EPS-a  od 2016. godine “da se hidrocentrala ne može preuređivati i mijenjati joj se namjena prije rješavanja imovinsko pravnih odnosa”, koji su, ocjenjuje, nažalost jednostrano, bez odluke suda promijenjeni, a pravda pogažena.

Kako je u četvrtak saopšteno na sajtu Grada Novog Pazara gradonačelnik (u ostavci) Nihat Biševac i direktor Republičke direkcije za imovinu Jovan Vorkapić potpisali su ugovor kojim stara hidrocentrala u centru Novog Pazara, bez naknade prelazi u vlasništvo grada.

U budućnosti, na ovom mjestu će se, kako su naveli, uz restauraciju i  očuvanje autentičnosti zdanja, razviti Turistički info centar.

 “Objekat je do sada bio u vlasništvu Republike Srbije, a o danas u vlasništvu je građana Novog Pazara. Znajući da objekat spada u nepokretna dobra od izuzetnog značaja u Republici Republici, potpisivanje ugovora ima još veći značaj“, kazao je Biševac dodajući da je potpisivanje ovog ugovora plod  dobre saradnje sa Vladom Srbije, sa predsednikom Srbije i Direkcijom za imovinu

Stara hidrocentrala  nije u funkciji od 1975. godine.

– Hidrocentralu “Sandžak” zajedno izgradili Srbi i Bošnjaci

Centrala je puštena u rad 8. novembra 1931. godine, nakon prijema za upotrbu, od Zetske banovine. Osveštana je istog dana (sveštenik Dušan Krsmanović), kada je i krsna slava porodice Ivković. Na čelu konzorcijuma koja je podigla hidrocentralu, sa 50 posto udjela s jedne strane, nalazio se Ranko Ivković i Džemail Bošnjović, Aćif ef. Hažiahmetović, Ejup aga Ljajić, Hamza Pećanin, Mehmed Dizdarević i apotekar Dušan Vranić, sa druge strane.

Nakon puštanja u rad centrale, struju su među prvima dobili Gradski mlin i Gradski bioskop, a osvetljeno je 26 gradskih ulica.

Hidrocentrali je dato ime “Sandžak” i predstavljala je prvi ozbiljni korak u ekonomskom i opštem razvoju Novog Pazara između dva svjetska rata.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: