29 Aprila, 2024
Aktuelno Novi Pazar Politika Sandžak

SDA Sandžaka pozvala SPP, SDP i SNS da dogovore principe rada lokalne samouprave u Novom Pazaru i uslove praćenja izbornog procesa

Ogranak SDA Sandžaka za Novi Pazar uputio je poziv predsjednicima gradskih odbora Stranke pravde i pomirenja (SPP), Sandžačke demokratske partije (SDP) i Srpske napredne stranke (SNS) poziv za održavanje sastanka u cilju postizanja dogovora o principima rada lokalne samouprave u Novom Pazaru do konstituisanja organa grada Novog Pazara.

Taj poziv je, kako je naveo predsjenik Ogranka SDA Sandžaka za Novi Pazar Ahmedin Škrijelj, upućen kako bi dogovorili principe funkcionisanja lokalne samouprave u ovom periodu do tranzicije vlasti, odnosno. do izbora organa grada Novog Pazara, a u skladu sa voljom građana izraženoj na izborima.

“Polazeći od činjenice da je gradonačelnik Novog Pazara podnio ostavku čime su stvoreni uslovi za održavanje vanrednih lokalnih izbora, što je inače i navedeno kao razlog podnošenja ostavke,  smatramo potrebnim da političke stranke koje imaju svoje odborničke klubove u Skupštini grada Novog Pazara postignu dogovor o funkcionisanju lokalne samouprave do obrazovanja privremenog organa i formiranja organa lokalne vlasti nakon održavanja izbora”, naveo je Škrijelj, predloživši da taj sastanak bude održan u četvrtak, 5. oktobra.

Za prijedlog principa rada lokalne samouprave za navedeni period koji bi usaglasili na dan održavanja sastanka se ističe da Gradska uprava, javna preduzeća i ustanove obustave svako zapošljavanje i prijem u radni odnos po bilo kom osnovu do okončanja izbornog procesa i konstituisanja organa grada Novog Pazara.

Kao i daa organi grada Novog Pazara, javna preduzeća i ustanove, do okončanja izbornog procesa i konstituisanja organa grada Novog Pazara, ne sklapaju ugovore koji mogu prozvesti bilo kakvu vrstu obaveza, te da se sredstva iz budžeta grada Novog Pazara, te budžeta javnih preduzeća i ustanova koriste samo za finsiranje tekućih i tehničko – administrativnih obaveza.

Ahmedin Škrijelj, foto: SNEWS

“Resursi grada Novog Pazara, javnih preduzeća i ustanova neće se koristiti niti stavljati u službu interesa političkih stranaka. Organi grada Novog Pazara, javna preduzeća i ustanove, do okončanja izbornog procesa i konstituisanja organa grada Novog Pazara, ne mogu donositi odluke niti preduzimati mjere kojima se favorizuju političke stranke na vlasti u odnosu na opozicione političke organizacije. Svaka od političkih stranaka potpisnika ovog dokumenta odrediće po pet biračkih mjesta na kojima će Grad Novi Pazar osigurati video nadzor radi praćenja zakonitosti izbornog procesa na dan izbora, cjelodnevno prisustvo posebnih predstavnika Republičke izborne komisije na tim biračkim mjestima na dan održavanja izbora,  kao i predstavnika javnog tužilaštva, te predstavnika OSCE-a i drugih domaćih i stranih organizacija koje se bave praćenjem izbora”, navedeno je u pozivu SDA Sandžaka za Novi Pazar.

Sastanku se, kako je za Behar TV potvrdio Škrijelj, do danas nisu odazvali  predsjednik Gradskog odbora Stranka pravde i pomirenja Edin Numanović, predsjednik Gradskog odbora Sandžačke demokratske partije  Vahidin Melajac, kao ni predsjednik Gradskog odbora Srpske napredna stranke za Novi Pazar Nikola Jolović.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: