Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo Regija

Prije 11 godina Agencija Anadolija (AA) pokrenula servis na BHSC jezicima

Prije 11 godina osnovan je servis Agencije Anadolija (AA) na bosanskom, hrvatskom, srpskom, a kasnije i na crnogorskom jeziku koji prate najviše profesionalne standarde i izvještavaju o najvažnijim regionalnim događajima istovremeno donoseći javnosti na Zapadnom Balkanu priče iz cijelog svijeta.

Osnovan 11. marta 2012. godine pri Regionalnoj direkciji za Balkan u Sarajevu, servis AA na bosanskom, srpskom i hrvatskom jeziku bio je iskorak ove medijske kuće nakon kojeg je uslijedilo pokretanje servisa na brojnim drugim jezicima.

BHSC servis je prije više od jednog desetljeća postao prvi Anadolijin međunarodni servis nakon čega je uslijedilo osnivanje niza servisa na drugim jezicima, od engleskog, preko arapskog, francuskog i ruskog do servisa na kurdskom jeziku. Ukupno ih je danas 13 i predstavljaju medijski most između zemalja, regija i kontinenata.

Servis Agencije Anadolija na bosanskom, hrvatskom, srpskom i crnogorskom jeziku posljednjih godina globalni je medijski partner brojnim regionalnim događajima, a sagovornici urednika i novinara BHSC-a bili su najutjecajniji i najpoznatiji ljudi iz svih životnih sfera u regiji i svijetu.

Nedugo prije obilježavanja 11. godišnjice servisa, južni dio Turkiye i Sirije su pogodili razorni zemljotresi. BHSC servis je više od mjesec dana intenzivno izvještavao o posljedicama zemljotresa pri tome svjedočeći i o velikoj požrtvovanosti i hrabrosti spasilačkih ekipa iz svih zemalja Zapadnog Balkana koje su učestvovale u akcijama pronalaska stradalih građana. Novinarske ekipe su vrijedno pratile prikupljanje i slanje pomoći ugroženom stanovništvu u Turkiye i Siriji gradeći tako osjećaj solidarnosti između nacija.

Osnovana 6. aprila 1920. godine odlukom Mustafe Kemala Ataturka u periodu oslobodilačkog rata i osnivanja Republike Turkiye, AA je imala historijski važnu ulogu u Turkiye jer je pronosila glas borbe turskog naroda za nezavisnost.

Od tada AA nije posustajala u maratonskoj utrci na globalnom agencijskom i novinarskom poligonu.

Implementacijom jasne vizije rada i razvoja i poštujući principe pouzdanog, nepristrasnog, moralnog i brzog izvještavanja, AA je 2020. godine obilježila i svoj jubilej 100 godina postojanja, čime se rijetke institucije te vrste mogu pohvaliti.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: