19 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

Zbog provale manastirskih vrata izražena zabrinutost za očuvanje multikulturalnosti i zajedništva

Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Kulturni centar DamaD i Urban-In najoštrije su osudile vandalski čin u kome su nepoznate osobe oštetile vrata pomoćnog objekta manastira u selu Lukocrijevo kod Novog Pazara.

U reagiranju konstatiraju da se sa žaljenjem suočavaju sa još jednim incidentom koji može negativno uticati na međureligijske i međuetničke odnose u ovom gradu.

“Izražavamo duboku zabrinutost za očuvanje multikulturalnosti i zajedništva kao našeg viševekovnog obilježja. Zbog toga zahtevamo od državnih organa da hitno i profesionalno reaguju, pronađu i procesuiraju počinioce. Također, po ko zna koji put, zahtjevamo da nadležni organi istinito i pravovremeno obaveste javnost o rezultatima istrage kako bi bilo spriječeno širenje glasina, dezinformacija i poluistina koje štetne posljedice ovog nemilog događaja mogu učiniti još opasnijima po naš grad i zajednički život u njemu”, istakle su u zajedničkom saopštenju ove organizacije civilnog drštva.

Ocjenju da se, samo se pravovremenim, adekvatnim i transparentnim postupanjem nadležnih organa, široj javnosti šalje poruka “da se u našem gradu ne toleriše bilo kakva diskriminacija, niti ima mjesta vjerskoj, nacionalnoj ili rasnoj netrpeljivosti”.

Uz izražavanje žaljenja, napominu da od nadležnih organa još uvijek nema nikakvih informacije u vezi sa nedavnim ispisivanjem grafita mržnje na zidu Osnovne škole “Meša Selimović” u Novom Pazaru.

“Ponovo pozivamo sve naše sugrađane da i dalje budu potpuno posvećeni ličnom i profesionalnom doprinosu izgradnji međureligijskog i međuetničkog poverenja, razumevanja, solidarnosti i tolerancije u našoj lokalnoj zajednici”, poruili su iz organizacija Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Kulturni centar Damad i Urban-In.

Biševac: Čuvamo i poštujemo jedni druge

Gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac uz poruku da je ovaj grad simbol poštovanja i uvažavanja danas je objavio fotografiju na kojoj je u društvu Sead ef. Balića imama džamije u Varevu i igumana manastira Đurđevi Stupovi oca Gavrila.

“Odnosi koji počivaju na uvažavanju, poštovanju i solidarnosti su od presudne važnosti za izgradnju zdravog društva i pojedinca. Tome nas uče hrišćanstvo i islam. Čuvamo i poštujemo jedni druge, drugačije ne umijemo”, piše na fb profilu Nihada Biševca.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: