18 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Politika

Prije 15 godina na biralištu ubijen Ruždija Durević

Danas se navršava 15 godina od brutalnog i politički motivisanog ubistva Ruždije Durević, kandidata za odbornika SDA Sandžaka za Skupštinu tadašnje opštine Novog Pazara.

Durević je ubijen iz vatrenog oružja 11. septembra 2006. godine na dan lokalnih izbora na biračkom mjestu 74 u neposrednoj blizini AD “Razvitak”, a njegov bratanac Sulejman Durević je ranjen. To ubistvo je do danas ostalo misterija, a motiv i nalogodavci do danas javnosti nisu predočeni.

Ovom političkom ubistvu prethodila je višemjesečna kampanja širenja govora mržnje, čija je retorika također doprinjela ovom ubistvu.

Sudsko vijeće Okružnog suda u Novom Pazaru proglasilo je krivim za ovo ubistvo i osudilo Ertana Gegića, Enes Derdemeza i Seada Papića.

Za ubistvo Durevića, koji je na dan tragedije imao 40 godina, u septembru 2007. godine, osuđen je Ertan Gegić (33) iz Novog Pazara na 15 godina zatvora.

Kao drugooptuženog Vijeće tada Okružnog suda u Novom Pazaru osudilo je Enesa Derdemeza (26) i trećeoptuženog Seada Papića (32), kao učesnike u istom događaju, na po godinu dana zatvora zbog izazivanja opšte opasnosti. Sva trojica okrivljenih osuđena su i na po tri mjeseca zatvora zbog nedozvoljenog držanja i nošenja oružja.

Ni jedan od osuđenih nije priznao krivicu, a sva trojica su bili aktivisti Sandžačke demokratske partije (SDP) Rasima Ljajića.

Dan nakon ubistva na trgu u centru grada više hiljada ljudi je prisutvovalo dženazi ubijenom Dureviću.

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: