26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Globus

Invazija u Ukrajini: Oboren ruski SU-34, uništeno ukupno 1.612 objekata ukrajinske vojne infrastrukture

Ukrajinske vlasti su danas saopštile da je do sada u ratnom sukobu pogunulo blizu 9.000 pripadnika ruskig snaga, dok ruski zvaničnici navode da su izgibili blizu 500 vojnika i uništili 1.612 vojnih objekat Ukrajine.

Generalštab ukrajinske armije je jutros saopštio da je vazdušna odbrana Združenih snaga te armije na području naselja Volnovaha oborila ruski bombarder SU-34.

“Piloti ovog aviona izvršili su barbarsko bombardiranje civila i gradske infrastrukture”, navodi su objavi uz naglasak “jedan manje”

Na društvenim mrežama objavljeno je više fotografija uništenih tenkova, oklopnih transportera i vozila “ruskih okupatora”.

Prema navodima Ukrajine do sada je pogunilo blizu 9000 pripadnika ruskih snaga.

Prema ti navodima uništeno je 217 ruskih tenkova, 900 oklopnih borbenih vozila, 90 artiljerijskih sistema, 11 sistema PVO,

Takođe se tvrdi da je oboreno i uništeno 30 aviona, 31 helikopter, 374 vozila, 60 cisterni i tri bespilotne letjelice.

Glasnogovornik ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov izjavio je da je Ukrajini uništeno ukupno 1.612 objekata vojne infrastrukture, javlja Anadolu Agency (AA).

Konašenkov je, govoreći na konferenciji za novinare u Moskvi, izjavio kako ruska vojska napreduje u Ukrajini, te da se krug opsade oko grada Mariupolja sužava.

“Ruske vojne snage preuzele su kontrolu nad naseljima Vinogradnaja, Sartaka, Vodjanoe, Chistopolje, Novopoltavka, kao i nad gradom Balaklija”, kazao je Konašenkov.

Navodeći da nastavljaju uništavati ukrajinske vojne infrastrukturne objekte, Konašenkov je rekao da su pogodili radio-televizijski centar u regiji Lysa Hora, u Kijevu.

“Od početka operacije uništeno je ukupno 1.612 objekata vojne infrastrukture. Među njima su 62 komande i komunikacijska centra Oružanih snaga Ukrajine, 39 sistema protivzračne odbrane ‘S-300’, ‘Buk M-1’ i ‘Osa’, 52 radarske stanice”, kazao je Konašenkov.

Podijelio je također informaciju da su uništena ukupno 62 aviona, 606 tenkova i oklopnih vozila, 67 višecijevnih raketnih bacača, 227 minobacačkih artiljerija, 405 specijalnih vojnih vozila i 53 bespilotne letjelice ukrajinske vojske.

 

Izvor:AA, SNews

Foto: https://www.facebook.com/GeneralStaff.ua

Povezane vijesti

%d bloggers like this: